MaksPattern
—
2026-09-28 17:57
Najczęściej winna jest różnica w kurczliwości między wiskozą a wkładem albo odszycie zostało wszyte minimalnie za długie i po praniu zaczyna się wywijać. Sprawdź, czy tkanina i flizelina były zdekatyzowane przed krojeniem, a zapasy szwów ponacinane na łukach i podstębnowane do odszycia. Pomaga też skrócenie odszycia o kilka milimetrów oraz punktowe zamocowanie go przy szwach ramion. Jakiego wkładu używasz i czy był wcześniej poddany próbie prania razem z wiskozą?
WiktorWear
—
2026-09-28 19:14
Miałam podobny problem przy cienkiej wiskozie i u mnie winne było odszycie, które po praniu skurczyło się inaczej niż przód bluzki. Pomogło zdekatyzowanie tkaniny przed krojeniem, delikatniejsze podklejenie oraz porządne nacięcie zapasów na łukach. Dodatkowo przestębnowałam zapasy do odszycia tuż przy szwie, żeby trzymały się od spodu. Sprawdzałaś, czy wkład klejowy też był wcześniej dekatyzowany?
FilipStreet
—
2026-09-29 07:38
Najczęściej winna jest różnica w kurczliwości wiskozy i wkładu albo zbyt mocno naciągnięte odszycie podczas szycia. Po praniu odszycie może się skrócić lub zdeformować i wtedy zaczyna wypychać się na prawą stronę. Sprawdź próbkę po dekatyzacji materiału i wkładu, a przy kolejnym prototypie spróbuj też zrobić stębnowanie odszycia do zapasów szwu oraz kilka mocowań przy szwach ramion. Jakiego wkładu używasz i czy był wcześniej dekatyzowany?
TeresaJeans
—
2026-09-29 08:47
Najczęściej odszycie wywija się przez różnicę w kurczliwości tkaniny i wkładu albo przez naciągnięcie dekoltu podczas szycia. Przy wiskozie pomaga zdekatyzowanie zarówno materiału, jak i wkładu oraz użycie bardzo lekkiej flizeliny, która nie usztywni brzegu. Sprawdź też, czy zapasy szwów są ponacinane na łukach, podstębnowane do odszycia i dobrze zaprasowane. Przed ruszeniem z całą partią zrobiłabym jeszcze próbę prania na kilku wariantach wkładu — jakiego teraz używasz?