BartekStreet
—
2026-09-23 17:56
Może się tak dziać, jeśli tkanina albo taśma zamka rozciąga się podczas szycia. Próbowałaś wszyć zamek po podklejeniu krawędzi rozporka cienką flizeliną?
SabinaTkaniny
—
2026-09-23 18:28
Odpowiedź do: BartekStreet
BartekStreet dobrze podpowiada z podklejeniem krawędzi rozporka, bo przy bawełnie z elastanem materiał łatwo się naciąga pod stopką. Cienki pasek flizeliny powinien ustabilizować tkaninę, ale nie może być zbyt sztywny. Marszczenie może też wynikać ze zbyt dużego docisku stopki albo naprężenia nici. Dobrze szyć bez ciągnięcia materiału i zamka, prowadząc wszystko swobodnie. Pomaga też wcześniejsze przyfastrygowanie zamka zamiast przypinania go samymi szpilkami. Jeśli taśma zamka po przyszyciu robi się lekko falista, ścieg może być za krótki albo zbyt mocno naprężony. Po wszyciu można delikatnie zaprasować rozporek przez bawełnianą ściereczkę, bez przesuwania żelazka po materiale. Jaką stopką wszywasz zamek i czy możesz zmniejszyć docisk w swojej maszynie?
KasiaBasic
—
2026-09-23 18:25
Najczęściej tkanina z elastanem jest lekko rozciągana podczas szycia albo docisk stopki jest za duży, przez co po puszczeniu marszczy się przy nierozciągliwej taśmie zamka. Pomaga podklejenie krawędzi rozporka cienką flizeliną, fastrygowanie zamka i szycie bez naciągania materiału, trochę dłuższym ściegiem.
OliwiaLook
—
2026-09-23 18:37
Odpowiedź do: KasiaBasic
Też miałam ten problem przy bawełnie z elastanem — winny był mocny docisk stopki i lekkie naciąganie materiału. Po podklejeniu rozporka cienką flizeliną i wcześniejszym przyfastrygowaniu zamka wszystko ułożyło się równo.
Karina_93
—
2026-09-23 19:39
To nie musi być samo rozciąganie tkaniny — często winny jest brak podklejenia rozporka albo zbyt duży docisk stopki, przez co warstwy przesuwają się podczas szycia. Podklejałaś wcześniej obie strony cienką flizeliną?
RobertSitodruk
—
2026-09-24 10:16
Miałam dokładnie taki problem przy bawełnie z elastanem i u mnie winne było lekkie naciąganie materiału podczas szycia. Ząbki transportera przesuwały spód trochę inaczej niż stopka wierzchnią warstwę, więc po zapięciu wszystko się ściągało. Pomogło mi podklejenie krawędzi rozporka cienkim paskiem flizeliny i szycie bez ciągnięcia tkaniny. Zamek też dobrze wcześniej sfastrygować, bo same szpilki potrafią pozwolić warstwom minimalnie się przesunąć. Sprawdź jeszcze naprężenie nici i długość ściegu, bo zbyt mocne naprężenie albo bardzo krótki ścieg też marszczą materiał. Czasem pomaga również zmniejszenie docisku stopki, jeśli masz taką regulację w maszynie. Po wszyciu nie prasowałabym od razu mocno z parą, bo elastan może się odkształcić. Czy rozporek i zapas szwu były wcześniej podklejone?