Slawek_86
—
2026-09-13 17:03
Do małej pracowni celowałbym w kompaktową renderkę 2- lub 3-igłową z transportem różnicowym i regulacją docisku stopki, bo te funkcje mocno ograniczają falowanie jerseyu. Przy cienkich i średnich dzianinach ważna jest też łatwa regulacja naprężenia nici oraz dostępność igieł do stretchu, żeby ścieg nie był przepuszczany. Domowa coverstitch zajmie mniej miejsca, ale przy regularnym szyciu krótkich serii przemysłowa renderka ze stołem będzie szybsza i stabilniejsza. Ile mniej więcej sztuk szyjesz tygodniowo?
PatrykWear
—
2026-09-13 18:38
Odpowiedź do: Slawek_86
Sławek, tylko małe sprostowanie: sam transport różnicowy nie zawsze rozwiąże falowanie, bo przy renderce sporo zależy też od docisku stopki, naprężenia nici i dobrania igieł do dzianiny. Przy regularnym podwijaniu T-shirtów ważniejsza od liczby igieł może być stabilność ściegu na cienkim jerseyu i łatwe przechodzenie przez zgrubienia na szwach. W małej pracowni dobrze też sprawdzić realne wymiary maszyny razem ze stołem, bo „kompaktowa” głowica niekoniecznie oznacza małe całe stanowisko. Budżet zakłada raczej model domowy czy przemysłowy?
PaulinaFit
—
2026-09-13 19:35
Do małej pracowni celowałbym w kompaktową renderkę 2- lub 3-igłową z regulacją docisku stopki i transportem różnicowym, bo te funkcje mocno ograniczają falowanie jerseyu. Przy regularnym szyciu istotny jest też łatwy dostęp do nawlekania chwytacza oraz możliwość używania ściegu drabinkowego i łańcuszkowego. Jeśli budżet pozwala, model półprzemysłowy będzie stabilniejszy i szybszy, ale domowa renderka zajmie mniej miejsca i przy krótkich seriach też da radę. Masz już overlock, czy renderka miałaby częściowo zastąpić również jego funkcje?
MonikaStyl
—
2026-09-13 20:16
Do małej pracowni celowałbym w kompaktową renderkę 2- lub 3-igłową z transportem różnicowym. Przy jerseyu dobrze ustawiony transport robi sporą różnicę, bo dół nie powinien się wtedy rozciągać i falować. Ważna jest też łatwa regulacja docisku stopki oraz możliwość szycia jedną i dwiema igłami. Jeśli szyjesz regularnie krótkie serie, model przemysłowy z małym stołem będzie wygodniejszy i szybszy od domowego, choć zajmie trochę więcej miejsca. Domowa renderka ma sens, gdy przestrzeń jest naprawdę ograniczona i często ją chowasz po pracy. Przepuszczanie ściegów zwykle zależy również od właściwych igieł do dzianin, nici i ustawienia naprężenia, a nie tylko od samej maszyny. Ile mniej więcej koszulek lub bluz szyjesz w miesiącu?
OliwiaLook
—
2026-09-13 21:33
Jaki masz budżet i czy zależy Ci na renderce domowej, czy raczej przemysłowej ze stołem? To mocno zawęzi wybór do małej pracowni.
FilipStreet
—
2026-09-14 07:48
Odpowiedź do: OliwiaLook
Budżet i miejsce faktycznie będą tu kluczowe. Przy regularnym szyciu krótkich serii celowałabym raczej w przemysłową renderkę ze stołem, bo pracuje stabilniej i lepiej radzi sobie z jerseyem, choć domowa jest znacznie bardziej kompaktowa. Dobrze też sprawdzić dostępność lamownika oraz regulację docisku stopki i transportu różnicowego, bo pomagają ograniczyć falowanie i przepuszczanie ściegów. Ile miejsca możesz przeznaczyć na maszynę?