OliwiaLook
—
2026-09-06 16:01
A chodzi Ci bardziej o efekt na żywo czy głównie na zdjęciach, bo przy midi czasem największą różnicę robi kąt ujęcia i przerwa między dołem sukienki a cholewką. Te botki są raczej dopasowane w kostce czy faktycznie odstają szerzej od nogi?
RenataModa
—
2026-09-06 17:06
Odpowiedź do: OliwiaLook
U mnie ten problem wychodził głównie na zdjęciach, szczególnie gdy sukienka kończyła się w najszerszym miejscu łydki, a cholewka botka jeszcze mocno odstawała i robiła dodatkową poziomą linię. Na żywo da się to uratować kolorem zbliżonym do rajstop albo skóry, ale przy zdjęciach naprawdę dużo robi też ustawienie nogi i kąt ujęcia.
EdytaSzycie
—
2026-09-06 16:16
A chodzi Ci bardziej o efekt na żywo, czy konkretnie o zdjęcia, bo przy midi dużo potrafi zmienić kąt fotografowania i odległość między dołem sukienki a cholewką? Jaką mniej więcej wysokość ma ta luźniejsza cholewka?
LeszekOversize
—
2026-09-06 16:22
A masz na myśli bardziej efekt na żywo czy głównie na zdjęciach? Bo przy midi i luźniejszej cholewce dużo robi dokładne miejsce, gdzie kończy się sukienka względem najszerszego punktu łydki, ale też kolor botków i to, czy cholewka mocno odstaje od nogi. Czasem ten sam model wygląda super przy sukience z rozcięciem albo lżejszym dołem, a przy prostym, cięższym kroju już robi poziomą „przerwę”. Jakie to zwykle sukienki: bardziej dopasowane, rozkloszowane czy proste?
FilipStreet
—
2026-09-11 17:06
Odpowiedź do: LeszekOversize
Też bym rozdzieliła efekt na żywo i na zdjęciach, bo aparat często mocniej podkreśla przerwę między dołem sukienki a luźną cholewką. Najczęściej problem robi się wtedy, gdy midi kończy się w najszerszym miejscu łydki, a botek dodatkowo odcina nogę kolorem albo zbyt szeroko odstaje.
MirekSzwy
—
2026-09-06 16:25
U mnie najczęściej problem wychodził nie w samych botkach, tylko w tym, gdzie kończy się sukienka względem cholewki. Jeśli między dołem sukienki a butem zostaje taki wąski pasek łydki, zwłaszcza w kontrastowym kolorze, noga na zdjęciu potrafi wyglądać ciężej i krócej. Lepiej wyglądało mi albo lekkie odsłonięcie smuklejszej części nogi, albo botki w kolorze zbliżonym do rajstop/skóry, bez mocnego odcięcia. Dużo robi też kształt przodu buta, bo lekko wydłużony nosek przy tych 5 cm obcasa naprawdę pomaga. A sukienki, z którymi pracujesz, są raczej proste, czy bardziej rozkloszowane?
EmilBaweLna
—
2026-09-06 21:54
Moim zdaniem najczęściej problem robi się tam, gdzie kończy się sukienka i zaczyna botek, bo przy midi łatwo o mocne „pocięcie” łydki. Przy szerszej cholewce lepiej wygląda, gdy między dołem sukienki a botkiem zostaje trochę nogi albo odwrotnie, gdy sukienka lekko nachodzi na cholewkę i nie tworzy ostrej poziomej linii. Dużo zmienia też kolor: botki blisko koloru rajstop albo skóry mniej skracają niż kontrastowe, zwłaszcza przy ciemnej sukience i jasnej nodze. Przy 5 cm obcasie dobrze działa też delikatnie zwężany nosek, bo wizualnie wyciąga sylwetkę. Czy te stylizacje są częściej z gołą nogą, czy z rajstopami?