Dlaczego szew krokowy w spodniach pęka i marszczy się po kilku założeniach?

EwelinaZPoznania 2026-09-03 15:47
Prowadzę małą pracownię krawiecką jako JDG i szyję krótką serię damskich spodni z tkaniny z niewielkim dodatkiem elastanu. Problem pojawił się na etapie prototypu i pierwszych trzech sztuk próbnych, zanim oddałam model klientkom do regularnego noszenia. Po przymiarce wszystko wygląda w porządku, ale po kilku godzinach chodzenia szew krokowy zaczyna się marszczyć, a w jednej parze nitka lekko puściła przy łuku. Materiał kosztuje około 48 zł za metr, więc nie chciałabym zepsuć całej partii bez zrozumienia, gdzie leży przyczyna. Wykrój był bazowany na sprawdzonym modelu, ale tym razem spodnie mają wyższy stan i trochę węższe uda. Szyłam na maszynie przemysłowej, standardową nicią do odzieży lekkiej, bez dodatkowych wzmocnień w kroku. Czy ktoś spotkał się z tym, że szew krokowy w spodniach wygląda dobrze po uszyciu, a potem zaczyna pękać i marszczyć się dopiero podczas noszenia?

Dyskusja

10 komentarzy
BasiaOversize 2026-09-03 17:38
Brzmi, jakby szew nie nadążał za pracą tkaniny, szczególnie jeśli elastan jest tylko “lekki”, a krój mocno pracuje w kroku. Sprawdziłabym naprężenie nici, ścieg z minimalną elastycznością i czy zapas szwu nie jest za sztywny po obrzuceniu. Marszczenie może też wychodzić z samej konstrukcji, np. za mało luzu albo zbyt krótki podkrój. Jaką nicią i ściegiem szyjesz ten szew?
SandraSzyje 2026-09-03 22:56 Odpowiedź do: BasiaOversize
Też mi to brzmi bardziej jak kwestia pracy szwu z materiałem niż sam krój, zwłaszcza jeśli po przymiarce jest ok, a problem wychodzi dopiero w ruchu. Basia, jakim ściegiem szyłaś krok i czy obrzucenie nie usztywnia tam zapasu?
Aga_88 2026-09-03 17:47
Brzmi jak mieszanka pracy tkaniny z elastanem i zbyt „sztywnego” szwu w miejscu, które mocno pracuje przy chodzeniu; sprawdziłabym igłę do stretchu, lekko elastyczną nicią/ściegiem i czy zapas w kroku nie jest za mocno naciągany przy szyciu. A marszczenie wychodzi bardziej na łuku podkroju czy dokładnie na skrzyżowaniu szwów?
RenataModa 2026-09-04 09:47
A jakiego ściegu i nici używasz w tym szwie, i czy materiał był wcześniej zdekatyzowany? Przy tkaninie z elastanem czasem problem wychodzi dopiero po ruchu, więc sam wygląd po przymiarce może trochę mylić.
EdytaSzycie 2026-09-05 12:52 Odpowiedź do: RenataModa
RenataModa dobrze podpytała o podstawy, bo przy spodniach z elastanem szew krokowy dostaje mocno w ruchu, nawet jeśli na przymiarce leży idealnie. Ja bym sprawdziła, czy ścieg nie jest zbyt „sztywny” albo za gęsty, bo wtedy materiał pracuje, a nitka już nie i zaczyna marszczyć albo puszczać. Druga rzecz to naprężenie nici i lekkie naciąganie tkaniny pod stopką, szczególnie na łuku kroku, bo to potrafi wyjść dopiero po paru godzinach chodzenia. Czy szyjesz ten szew zwykłym stebnowaniem, czy jakimś elastycznym ściegiem/overlockiem?
MirekSzwy 2026-09-06 18:08
A z jakiego ściegu i nici szyjesz ten szew krokowy? Przy tkaninie z elastanem czasem po przymiarce wszystko wygląda gładko, a dopiero w ruchu wychodzi, że szew nie pracuje razem z materiałem. Marszczenie może też iść od zbyt dużego naprężenia nici albo od tego, że maszyna lekko rozciąga warstwy podczas szycia. Ciekawi mnie też, czy problem pojawia się dokładnie w łuku kroku, czy bardziej na prostym odcinku przy udach. Jeśli nitka puściła tylko w jednej sztuce, to może być kwestia ustawień albo konkretnego miejsca z większym naprężeniem, ale jeśli wszystkie zaczynają się marszczyć, szukałabym raczej w konstrukcji albo technologii szycia. Sprawdzałaś, jak zachowuje się szew po rozciągnięciu ręką w poprzek i po skosie?
IzaDzianina 2026-09-14 10:36 Odpowiedź do: MirekSzwy
Mirek dobrze tropi, bo przy elastanie sam ścieg i naprężenie potrafią wyjść dopiero w noszeniu, nie na przymiarce. Sprawdziłabym, czy krok nie jest szyty zbyt „sztywno” zwykłym prostym ściegiem i czy nitka nie ściąga materiału przy każdym ruchu. U mnie podobne marszczenie robiło się też wtedy, gdy transport lekko rozciągał jedną warstwę bardziej niż drugą. Jakie nici i długość ściegu masz ustawione na tym szwie?
PatiSzwalnia 2026-09-08 07:33
To nie musi oznaczać, że sam szew jest źle uszyty, bo przy spodniach z elastanem często wychodzi po czasie napięcie z konstrukcji albo kierunku krojenia. Jeśli materiał lekko pracuje, a szew krokowy jest zrobiony zbyt „sztywno” albo nitka nie ma minimalnej elastyczności, to po kilku godzinach ruchu zaczyna marszczyć i może puszczać. Sprawdziłabym jeszcze zapas luzu w kroku i ułożenie wykroju względem nitki prostej, bo przymiarka na stojąco potrafi tego nie pokazać. Jakim ściegiem i nicią szyjesz ten odcinek?
NorbertLook 2026-09-09 11:55
Brzmi jak mieszanka napięcia nici, zbyt małego luzu w kroku albo ściegu, który nie pracuje z elastanem. Sprawdziłabym też kierunek ułożenia wykroju i czy zapas szwu nie ciągnie po rozprasowaniu.
UlaSzew 2026-09-14 09:22
Brzmi jak miks zbyt małego luzu w kroku i szwu, który nie pracuje razem z tkaniną z elastanem, więc po ruchu materiał ciągnie nitkę i robi marszczenie. Sprawdź próbkę ściegu na rozciąganie, długość ściegu, naprężenie nici i czy podkrój kroku nie jest za krótki albo za ostry.