BasiaOversize
—
2026-09-03 17:38
Brzmi, jakby szew nie nadążał za pracą tkaniny, szczególnie jeśli elastan jest tylko “lekki”, a krój mocno pracuje w kroku. Sprawdziłabym naprężenie nici, ścieg z minimalną elastycznością i czy zapas szwu nie jest za sztywny po obrzuceniu. Marszczenie może też wychodzić z samej konstrukcji, np. za mało luzu albo zbyt krótki podkrój. Jaką nicią i ściegiem szyjesz ten szew?
SandraSzyje
—
2026-09-03 22:56
Odpowiedź do: BasiaOversize
Też mi to brzmi bardziej jak kwestia pracy szwu z materiałem niż sam krój, zwłaszcza jeśli po przymiarce jest ok, a problem wychodzi dopiero w ruchu. Basia, jakim ściegiem szyłaś krok i czy obrzucenie nie usztywnia tam zapasu?
Aga_88
—
2026-09-03 17:47
Brzmi jak mieszanka pracy tkaniny z elastanem i zbyt „sztywnego” szwu w miejscu, które mocno pracuje przy chodzeniu; sprawdziłabym igłę do stretchu, lekko elastyczną nicią/ściegiem i czy zapas w kroku nie jest za mocno naciągany przy szyciu. A marszczenie wychodzi bardziej na łuku podkroju czy dokładnie na skrzyżowaniu szwów?
RenataModa
—
2026-09-04 09:47
A jakiego ściegu i nici używasz w tym szwie, i czy materiał był wcześniej zdekatyzowany? Przy tkaninie z elastanem czasem problem wychodzi dopiero po ruchu, więc sam wygląd po przymiarce może trochę mylić.
EdytaSzycie
—
2026-09-05 12:52
Odpowiedź do: RenataModa
RenataModa dobrze podpytała o podstawy, bo przy spodniach z elastanem szew krokowy dostaje mocno w ruchu, nawet jeśli na przymiarce leży idealnie. Ja bym sprawdziła, czy ścieg nie jest zbyt „sztywny” albo za gęsty, bo wtedy materiał pracuje, a nitka już nie i zaczyna marszczyć albo puszczać. Druga rzecz to naprężenie nici i lekkie naciąganie tkaniny pod stopką, szczególnie na łuku kroku, bo to potrafi wyjść dopiero po paru godzinach chodzenia. Czy szyjesz ten szew zwykłym stebnowaniem, czy jakimś elastycznym ściegiem/overlockiem?
MirekSzwy
—
2026-09-06 18:08
A z jakiego ściegu i nici szyjesz ten szew krokowy? Przy tkaninie z elastanem czasem po przymiarce wszystko wygląda gładko, a dopiero w ruchu wychodzi, że szew nie pracuje razem z materiałem. Marszczenie może też iść od zbyt dużego naprężenia nici albo od tego, że maszyna lekko rozciąga warstwy podczas szycia. Ciekawi mnie też, czy problem pojawia się dokładnie w łuku kroku, czy bardziej na prostym odcinku przy udach. Jeśli nitka puściła tylko w jednej sztuce, to może być kwestia ustawień albo konkretnego miejsca z większym naprężeniem, ale jeśli wszystkie zaczynają się marszczyć, szukałabym raczej w konstrukcji albo technologii szycia. Sprawdzałaś, jak zachowuje się szew po rozciągnięciu ręką w poprzek i po skosie?
IzaDzianina
—
2026-09-14 10:36
Odpowiedź do: MirekSzwy
Mirek dobrze tropi, bo przy elastanie sam ścieg i naprężenie potrafią wyjść dopiero w noszeniu, nie na przymiarce. Sprawdziłabym, czy krok nie jest szyty zbyt „sztywno” zwykłym prostym ściegiem i czy nitka nie ściąga materiału przy każdym ruchu. U mnie podobne marszczenie robiło się też wtedy, gdy transport lekko rozciągał jedną warstwę bardziej niż drugą. Jakie nici i długość ściegu masz ustawione na tym szwie?
PatiSzwalnia
—
2026-09-08 07:33
To nie musi oznaczać, że sam szew jest źle uszyty, bo przy spodniach z elastanem często wychodzi po czasie napięcie z konstrukcji albo kierunku krojenia. Jeśli materiał lekko pracuje, a szew krokowy jest zrobiony zbyt „sztywno” albo nitka nie ma minimalnej elastyczności, to po kilku godzinach ruchu zaczyna marszczyć i może puszczać. Sprawdziłabym jeszcze zapas luzu w kroku i ułożenie wykroju względem nitki prostej, bo przymiarka na stojąco potrafi tego nie pokazać. Jakim ściegiem i nicią szyjesz ten odcinek?
NorbertLook
—
2026-09-09 11:55
Brzmi jak mieszanka napięcia nici, zbyt małego luzu w kroku albo ściegu, który nie pracuje z elastanem. Sprawdziłabym też kierunek ułożenia wykroju i czy zapas szwu nie ciągnie po rozprasowaniu.
UlaSzew
—
2026-09-14 09:22
Brzmi jak miks zbyt małego luzu w kroku i szwu, który nie pracuje razem z tkaniną z elastanem, więc po ruchu materiał ciągnie nitkę i robi marszczenie. Sprawdź próbkę ściegu na rozciąganie, długość ściegu, naprężenie nici i czy podkrój kroku nie jest za krótki albo za ostry.