Rafal_91
—
2026-08-29 22:46
Przy takim dużym froncie u mnie najlepiej sprawdzał się sitodruk farbami wodnymi albo discharge na ciemnych bluzach, bo plastizol przy pełnym kryciu potrafił robić właśnie taką „tarczę” i po czasie pękać na zgięciach. Dużo też zależy od samej grafiki: im więcej pełnych apl, tym sztywniej, więc dobrze rozbić ją rastrem albo zostawić trochę oddechu w projekcie.
MajaTrend
—
2026-08-30 10:06
Odpowiedź do: Rafal_91
Rafał dobrze pisze, przy takim dużym przodzie pełna tafla plastizolu na grubej bluzie potrafi być mało przyjemna, ja miałem lepsze odczucia przy wodnych farbach i grafice trochę „rozbitej”, bez ogromnych jednolitych pól. A bluzy są z bawełny barwionej reaktywnie, czy pigmentowo?
Slawek_86
—
2026-08-30 10:42
Przy takim dużym froncie sporo zależy od samej grafiki, bo inaczej zachowa się pełna apla, a inaczej raster albo wzór z prześwitami. Duże znaczenie ma też to, czy bluzy są drapane od środka i jak mocno pracuje materiał po praniu. Przy ciemnych kolorach dochodzi jeszcze temat podkładu, który potrafi zrobić właśnie tę sztywną „tarczę”, jeśli jest za grubo położony. To ma być pełny, kryjący prostokąt/grafika, czy raczej projekt z detalami i wolnymi przestrzeniami?
AlicjaKroj
—
2026-09-11 16:38
Odpowiedź do: Slawek_86
Sławek dobrze celuje z grafiką, bo przy 30x35 cm pełna, kryjąca płaszczyzna prawie zawsze zrobi cięższy front niż motyw rozbity rastrem albo z pustymi miejscami. Przy ciemnych bluzach zerknąłbym jeszcze na cienki, elastyczny podkład i próbę po kilku praniach, bo dopiero wtedy widać, czy nadruk nie zaczyna pękać; ta grafika to bardziej pełna apla czy ma jakieś prześwity?
EdytaSzycie
—
2026-08-31 22:00
Przy takim dużym froncie miałem najlepsze doświadczenia z plastizolem robionym na rastrze albo z discharge, jeśli skład i kolor bluzy na to pozwala. Pełna, gruba apla 30x35 cm na bawełnie oversize prawie zawsze robi tę „tarczę”, nawet jak drukarnia mówi, że będzie miękko. Przy ciemnych bluzach często problemem jest biały poddruk, bo jak pójdzie za grubo, to potem grafika pęka i czuć ją pod ręką. U mnie lepiej wychodziło rozbicie grafiki na drobniejszy raster albo teksturę, nawet jeśli z daleka nadal wyglądała dość kryjąco. Fajne efekty dawały też farby wodne, ale trzeba trafić drukarnię, która naprawdę umie je położyć na cięższej dzianinie, bo inaczej kolory wychodzą przygaszone. Przy małej serii zrobiłbym jedną sztukę próbną i normalnie ją wyprał ze dwa razy, bo próbka z prasy potrafi wyglądać świetnie tylko do pierwszego prania. Dużo zależy też od samej grafiki, bo pełny prostokąt zachowa się zupełnie inaczej niż projekt z prześwitami. To ma być bardziej zdjęciowy nadruk, logo/typografia czy duża ilustracja?
EmilBaweLna
—
2026-09-02 15:49
Przy takim dużym froncie unikałbym klasycznej grubej plastizolowej apli, bo na oversize szybko zrobi się z tego „pancerz” i przy pracy materiału może pękać. Lepiej pogadać z drukarnią o rastrze/podziale pełnych pól albo o farbach typu soft hand / discharge, jeśli skład i kolor bawełny na to pozwala, bo wtedy nadruk bardziej pracuje z dzianiną. Przy ciemnych bluzach krycie i miękkość zawsze trochę się gryzą, więc dobrze zrobić próbkę na docelowej bluzie, nie na przypadkowym kawałku materiału. Jaki jest dokładnie nakład i czy grafika ma duże jednolite płaszczyzny koloru?
Ola_91
—
2026-09-04 17:27
Przy takim dużym froncie u mnie najlepiej sprawdzały się farby wodne/high solid z dobrze zrobionym podkładem, a nie gruba plastizolowa „kanapka”, bo ta właśnie robi tarczę i potem lubi pękać na zgięciach. Przy ciemnych bluzach i mocnym kryciu cudów nie ma, ale dużo daje rozbicie grafiki rastrami albo zostawienie trochę „oddechu” w projekcie zamiast pełnej aplii 30x35. Miałem też dobre efekty przy discharge, tylko to mocno zależy od barwienia bawełny i trzeba testować na konkretnej bluzie. Jaki to mniej więcej nakład i ile kolorów w grafice?
Weronika87
—
2026-09-10 19:20
Przy takim dużym froncie lepiej celować w sitodruk farbami wodnymi albo discharge na ciemnych bluzach, bo plastizol przy pełnej apli 30x35 cm potrafi zrobić właśnie tę „tarczę” i później pękać przy pracy materiału. Jak bardzo kryjąca ma być grafika: pełna plama czy raczej raster/przetarcia?