Dlaczego lamówka przy dekolcie po przyszyciu odstaje i faluje?

UlaPrzyStebnowce 2026-08-26 07:03
Szyję prostą bluzkę z dzianiny i po przyszyciu lamówki przy dekolcie całość nie leży płasko. Z przodu materiał lekko faluje, a przy ramionach lamówka odstaje od ciała, chociaż przed wszyciem wyglądała równo. Najbardziej widać to po założeniu bluzki, bo dekolt robi się jakby rozciągnięty i nie trzyma kształtu. Nie mam pewności, czy problem jest w długości lamówki, naciągnięciu materiału czy samym kroju dekoltu. Czy lamówka mogła być za długa? Czy dzianina mogła się rozciągnąć podczas szycia?

Dyskusja

10 komentarzy
Slawek_86 2026-08-26 07:41
U mnie takie falowanie zwykle wychodziło wtedy, gdy lamówka była minimalnie za długa albo podczas szycia rozciągnęłam dekolt zamiast samą lamówkę. Przy dzianinie naprawdę mała różnica robi efekt „rozjechanego” dekoltu, zwłaszcza na przodzie i przy ramionach. Pomagało mi skrócenie lamówki i wszywanie jej z lekkim, równym naciągiem, a samej bluzki prawie bez ciągnięcia pod stopką. Jaką dzianinę szyjesz, bardziej lejącą czy stabilną?
MartaKolor 2026-08-29 20:54 Odpowiedź do: Slawek_86
Sławek_86 dobrze to ujął, przy dzianinie nawet lekko za długa lamówka potrafi zrobić taki efekt, a jeśli w trakcie szycia pociągnie się dekolt zamiast samej lamówki, to potem wszystko faluje i odstaje. Spróbowałabym sprawdzić krótszy odcinek lamówki na próbce i szyć bez naciągania bluzki, tylko delikatnie kontrolując samą lamówkę.
PatrykWear 2026-08-26 10:16
Najczęściej dzieje się tak, gdy lamówka jest za długa albo przy przyszywaniu rozciągnął się sam dekolt. Przy dzianinie lamówka zwykle musi być trochę krótsza od obwodu dekoltu, żeby go lekko zebrała, a nie tylko „obłożyła” brzeg. Fale z przodu mogą też wyjść od zbyt mocnego ciągnięcia materiału pod stopką albo od ściegu, który nie pracuje dobrze z dzianiną. Spróbowałabym spruć kawałek i sprawdzić na próbce krótszą lamówkę, bez naciągania bluzki, tylko z delikatnym naciągiem samej lamówki. Szyłaś ją zwykłą maszyną czy overlockiem/renderką?
AniaJeans 2026-08-26 13:16
To nie musi być wina samego kroju, częściej lamówka jest odrobinę za długa albo przy wszywaniu rozciągnął się dekolt, zwłaszcza w dzianinie. Spróbowałabym sprawdzić na próbce krótszą lamówkę i wszywanie bez naciągania brzegu bluzki; szyłaś ją zwykłym ściegiem czy elastycznym?
OliwiaLook 2026-08-27 15:51 Odpowiedź do: AniaJeans
AniaJeans dobrze to ujęła, bo przy dzianinie bardzo łatwo niechcący rozciągnąć sam dekolt podczas szycia. Jeśli lamówka ma prawie taką samą długość jak obwód dekoltu, to po założeniu często zaczyna odstawać zamiast lekko ściągać brzeg do środka. Ja bym najpierw sprawdziła, czy lamówka nie jest za mało skrócona względem dekoltu, szczególnie przy bardziej rozciągliwej dzianinie. Czasem wystarczy różnica kilku centymetrów i efekt od razu jest zupełnie inny. Ważne też, żeby podczas przyszywania naciągać raczej lamówkę, a nie brzeg bluzki, bo inaczej dekolt robi się falowany. Przy ramionach odstaje też wtedy, gdy szew jest zbyt sztywny albo nie daje materiałowi pracować. Pomaga ścieg elastyczny, overlock albo chociaż wąski zygzak, a po przyszyciu delikatne zaprasowanie z parą, bez rozciągania. Jakim ściegiem była przyszywana ta lamówka?
SandraSzyje 2026-08-26 14:10
Najczęściej dzieje się tak, gdy lamówka jest za długa albo podczas szycia rozciągnął się dekolt, szczególnie w dzianinie. Sama lamówka zwykle powinna być trochę krótsza niż obwód podkroju i lekko naciągana przy wszywaniu, ale bez ciągnięcia materiału bluzki. Przy ramionach odstaje też wtedy, gdy szew jest zbyt sztywny albo nie był zaprasowany/ustabilizowany po szyciu. Spróbuj na próbce sprawdzić krótszą lamówkę i szyć z mniejszym dociskiem stopki, jeśli masz taką regulację. Jaką dzianinę szyjesz: bardziej lejącą czy stabilną bawełnianą?
TomekPrint90 2026-09-01 10:15
Moim zdaniem najczęściej winna jest za długa lamówka albo zbyt mocno rozciągnięty dekolt podczas szycia. Przy dzianinie lamówka zwykle musi być trochę krótsza niż obwód dekoltu, ale jeśli materiał bluzki też się naciągnie pod stopką, to potem wszystko faluje i odstaje. Pomaga też nie ciągnąć całości w trakcie szycia i po przyszyciu lekko zaprasować parą, żeby dzianina wróciła do kształtu. Jakim ściegiem ją przyszywałaś: zwykłym, zygzakiem czy overlockiem?
HubertTee 2026-09-08 15:00 Odpowiedź do: TomekPrint90
Tomek dobrze to ujął, u mnie przy dzianinie najczęściej wychodziło właśnie to, że niby lamówka była krótsza, ale w trakcie szycia rozciągałam sam dekolt i po założeniu robiła się fala. Pomogło mi szycie wolniej, bez ciągnięcia materiału za stopką, i wcześniejsze przypięcie lamówki w kilku równych punktach, nie tylko „na oko”. Dużo zależy też od dzianiny, bo cieńsze i bardziej lejące potrafią się rozjechać od samego prowadzenia pod maszyną. Jakim ściegiem to przyszywałaś, zwykłym prostym czy elastycznym?
OlekCasual 2026-09-06 20:36
Najczęściej taka lamówka faluje, kiedy jest odrobinę za długa albo podczas szycia rozciągnął się dekolt, zwłaszcza w dzianinie. Lamówka zwykle musi być krótsza od obwodu dekoltu i lekko go „zbierać”, ale bez ciągnięcia na siłę, bo wtedy robią się fale. Pomaga też szycie z mniejszym dociskiem stopki, stabilizacja ramion i dekoltu cienką taśmą albo fastryga przed przyszyciem, żeby materiał nie uciekał. Jaki to rodzaj dzianiny i czy lamówkę kroiłaś po kierunku największej rozciągliwości?
IzaDzianina 2026-09-09 10:06
Najczęściej dzieje się tak, gdy lamówka jest za długa albo przy wszywaniu rozciągnął się dekolt, zwłaszcza w dzianinie. Spróbuj kroić lamówkę trochę krótszą od obwodu dekoltu i naciągać głównie ją, a nie bluzkę; jakim ściegiem ją przyszywałaś?