Dlaczego pasek w spódnicy po wszyciu odstaje od talii i marszczy materiał z przodu?

IgaZZaplecza 2026-08-25 16:43
Szyję prostą spódnicę z tkaniny garniturowej i po wszyciu paska zaczęło mi odstawać przy talii, szczególnie z przodu i lekko po bokach. Przed doszyciem wszystko na przymiarce wyglądało równo, a problem pojawił się dopiero po zszyciu paska z górą spódnicy i zaprasowaniu szwu. Różnica nie jest ogromna, ale przy zapięciu z tyłu robi się około centymetra luzu i materiał pod paskiem lekko się marszczy. Czy to może wynikać z samego kroju paska, czy raczej z tego, że coś przesunęło się podczas wszywania?

Dyskusja

7 komentarzy
Kuba_92 2026-08-25 17:24
A pasek był krojony po prostej nitce czy lekko po skosie? Pytam, bo przy tkaninie garniturowej czasem już samo zaprasowanie i naciągnięcie góry spódnicy potrafi zrobić taki luz, zwłaszcza z przodu. Dobrze byłoby też wiedzieć, czy pasek był wcześniej podklejony i czy góra spódnicy była stabilizowana przed wszyciem. Czy podczas wszywania pasek albo spódnica były choć trochę naciągane pod stopką?
UlaSzew 2026-08-25 21:16 Odpowiedź do: Kuba_92
Kuba dobrze tropi z tym kierunkiem paska, bo u mnie raz taki efekt wyszedł właśnie po tym, jak góra spódnicy lekko się rozciągnęła przy wszywaniu i prasowaniu, mimo że na przymiarce było idealnie. Przy garniturowej tkaninie ten centymetr luzu potrafi się zrobić po cichu, szczególnie jeśli pasek nie był podklejony albo był mocniej „wprasowany” niż przyszyty. Ja wtedy odprułam tylko kawałek przodu i boków, lekko zebrałam górę spódnicy na fastrydze i wszyłam pasek jeszcze raz bez naciągania. A pasek był usztywniony flizeliną przed przyszyciem?
EmilBaweLna 2026-08-25 18:41
Często tak się dzieje, gdy pasek przy wszywaniu minimalnie się rozciągnął albo góra spódnicy została lekko wdana nierówno, a zaprasowanie tylko to uwidoczniło. Spróbowałabym odpruć krótki odcinek z przodu i po bokach, sprawdzić długość paska względem obwodu spódnicy oraz wszyć go jeszcze raz bez naciągania, najlepiej fastrygą przed maszyną.
AsiaSzyje 2026-08-28 08:30
A pasek był krojony po prostej nitce czy ma jakiś kształt dopasowany do talii? Przy takich tkaninach czasem góra spódnicy potrafi się minimalnie rozciągnąć przy szyciu albo prasowaniu i potem pasek zaczyna ją wypychać, mimo że wcześniej na przymiarce było równo. Ten centymetr luzu brzmi też trochę jak różnica między obwodem paska a obwodem góry po zszyciu. Czy przed wszyciem mierzyłaś osobno długość paska i górnej krawędzi spódnicy?
AldonaModa 2026-09-07 11:34 Odpowiedź do: AsiaSzyje
Asia dobrze tropi, bo przy garniturowej tkaninie sama góra spódnicy mogła się lekko poddać przy szyciu/prasowaniu, a prosty pasek dodatkowo nie zawsze chce ładnie usiąść na talii z przodu. Sprawdziłabym, czy górna krawędź nie jest teraz odrobinę dłuższa niż pasek i czy pasek był wcześniej podklejony?
MirellaLook 2026-08-28 22:57
Miałam podobnie przy spódnicy z dość sprężystej garniturówki i u mnie pasek po prostu minimalnie się rozciągnął podczas wszywania oraz prasowania. Sama góra spódnicy przed paskiem leżała dobrze, ale po doszyciu zrobił się luz i przód zaczął się tak lekko „wypychać”. Pomogło mi odprucie paska, delikatne podklejenie go cieńszą flizeliną i wszycie jeszcze raz bez naciągania, pilnując żeby obwód paska był odrobinę krótszy niż sama góra. Sprawdź też, czy szew po zaprasowaniu nie został zbyt mocno rozprasowany na przodzie, bo to potrafi dodać taki centymetr luzu. Czy pasek był wcześniej podklejony?
RobertSitodruk 2026-09-01 22:00
Miałam tak przy spódnicy z dość sprężystej garniturówki i u mnie pasek minimalnie się rozciągnął przy wszywaniu oraz zaprasowaniu, przez co góra nagle dostała luzu. Spróbowałabym sprawdzić, czy pasek nie jest dłuższy niż obwód spódnicy po szwie, zwłaszcza z przodu.