Jaki nadruk na lnianej koszuli, żeby nie usztywniał materiału i nie schodził po praniu?

KrojAneta 2026-08-20 07:59
Prowadzę małą jednoosobową pracownię krawiecką i szyję krótkie serie luźnych koszul z lnu dla klientek zamawiających ubrania na lato. Teraz mam zapytanie o około 40 sztuk koszul z drobnym nadrukiem na kieszeni i większym motywem na plecach, więc nie jest to już pojedyncza próba. Materiał to len zmiękczany, raczej przewiewny, o gramaturze około 150 g, a koszule mają być prane normalnie w domu. Zależy mi, żeby nadruk nie zrobił z pleców sztywnej tafli i nie ściągał tkaniny po pierwszych praniach. Klientka chce efekt raczej matowy i naturalny, bez połysku, bo koszule mają wyglądać bardziej butikowo niż reklamowo. Budżet nie jest bardzo wysoki, ale przy tej liczbie sztuk mogę rozważyć coś lepszego niż najtańsza folia. Jaki rodzaj nadruku na lnianej koszuli sprawdzi się w takiej sytuacji, żeby materiał nadal dobrze pracował i nadruk nie zaczął odpadać albo pękać?

Dyskusja

4 komentarzy
NorbertLook 2026-08-20 08:33
A ten nadruk ma być bardziej kryjący i kolorowy, czy raczej delikatny, jednokolorowy motyw? Przy lnie 150 g dużo zależy też od tego, czy plecy mają mieć duży pełny kształt, czy coś bardziej „oddychającego” z przerwami w grafice.
Kuba_92 2026-08-20 13:51 Odpowiedź do: NorbertLook
Norbert dobrze to ujął, bo przy takim lnie różnica między pełną plamą koloru a lekkim motywem będzie mocno wyczuwalna. Jeśli grafika ma być delikatna, to szedłbym raczej w coś bardziej rozrzedzonego, bez dużej zwartej powierzchni na plecach, bo wtedy koszula mniej traci przewiewność. Przy 40 sztukach zrobiłbym wcześniej jedną próbę i normalne pranie, bo len potrafi różnie pracować po wykończeniu. Ten motyw na plecach ma być raczej pełny, czy bardziej liniowy/przerywany?
AntekBluzy 2026-08-20 08:52
Przy takim cienkim, zmiękczanym lnie uważałabym na grube folie i mocno kryjące nadruki, bo na plecach szybko zrobi się „łatka”, która inaczej pracuje niż materiał. U mnie lepiej sprawdzały się nadruki wodne albo pigmentowe, cienko położone, bo nie robią takiej sztywnej warstwy i po kilku praniach wyglądają bardziej naturalnie. Przy 40 sztukach dobrze dogadać próbkę dokładnie na tym lnie, najlepiej z praniem i prasowaniem, bo len potrafi różnie przyjąć nadruk zależnie od wykończenia. Motyw na plecach ma być raczej delikatny liniowy czy pełna plama koloru?
GosiaLook 2026-08-30 17:29
Przy takim lnie uważałbym na klasyczną grubą folię flex albo ciężką plastizolową farbę, bo na plecach może zrobić się „łatka” i materiał straci ten miękki, przewiewny charakter. Lepiej sprawdza się sitodruk farbą wodną albo discharge, jeśli tkanina i kolor na to pozwalają, bo nadruk bardziej wchodzi we włókno niż siedzi na wierzchu. Przy 40 sztukach dobrze byłoby zrobić jedną próbę na ścinku albo gotowej koszuli i przeprać ją 2-3 razy, bo len potrafi różnie przyjmować nadruk, zwłaszcza po zmiękczaniu. Motyw na plecach ma być pełny i kryjący, czy raczej liniowy / delikatny?