Dlaczego podszewka w marynarce po wszyciu ciągnie materiał i marszczy się na plecach?

Marek_87 2026-08-16 09:36
Szyję marynarkę z cienkiej wełny i po wszyciu podszewki zauważyłem, że całość zaczęła gorzej układać się na plecach. Materiał wierzchni robi drobne marszczenia, a przy ruchu ramion podszewka wyraźnie ciągnie i ogranicza swobodę. Przed połączeniem obu warstw marynarka leżała poprawnie, dlatego zastanawiam się, czy problem może wynikać z różnicy w wykroju albo z samego sposobu wszycia. Czy ktoś spotkał się z sytuacją, w której podszewka po wszyciu deformuje tył marynarki i powoduje napięcia przy łopatkach?

Dyskusja

1 komentarzy
TeresaJeans 2026-08-16 12:11
Miałem podobnie przy cienkiej wełnie i u mnie winna była podszewka skrojona prawie „na styk”, bez zapasu na ruch. Po wszyciu wszystko wyglądało niby równo, ale przy plecach i pod pachami zaczynało ciągnąć, a wierzch robił takie drobne fale. Pomogło sprucie części przy dole i rękawach, puszczenie podszewki luźniej oraz dodanie trochę luzu na środku pleców. Masz w podszewce zakładkę/kontrafałdę na plecach?