MichalinaStyl
—
2026-08-14 08:24
U mnie na cienkiej wiskozie najlepiej zachował się sitodruk na elastycznej farbie wodnej, cienko położony, bo folia flex robiła sztywną plamę i materiał wokół lekko falował. Masz grafikę bardziej pełną, czy raczej delikatny napis/linie?
SandraSzyje
—
2026-08-14 09:09
Odpowiedź do: MichalinaStyl
MichalinaStyl dobrze podpowiada z tą cienką warstwą, tylko ja bym uważał z uogólnieniem, że każda farba wodna na wiskozie zachowa się tak samo. Przy takim lejącym materiale dużo robi też przygotowanie koszulki, naprężenie na stole i samo suszenie/utrwalanie, bo za wysoka temperatura albo zbyt mocny docisk potrafią zrobić falę nawet przy miękkim nadruku. Flex faktycznie często wychodzi za sztywny, zwłaszcza przy większej grafice, ale przy drobnym elemencie czasem jeszcze przejdzie. Jaki skład ma ta wiskoza, 100% czy z elastanem?
LeszekOversize
—
2026-08-14 10:32
A jaki dokładnie skład ma ta wiskoza, 100% czy z elastanem/poliamidem? Przy takim cienkim, lejącym materiale dużo zależy od gramatury i od tego, czy nadruk ma być pełną plamą, czy raczej lekką grafiką z prześwitami. Im większa i sztywniejsza aplikacja, tym większa szansa, że przód zacznie inaczej pracować niż reszta koszulki. Masz już wybraną technikę, np. DTG, sitodruk albo folię flex?
MirekSzwy
—
2026-08-14 11:27
Przy cienkiej wiskozie celowałbym raczej w miękki nadruk wodny/pigmentowy albo bardzo cienki DTF z elastycznym klejem, a unikał grubych folii flex, bo potrafią usztywnić materiał i robi się efekt „placka”. Dużo zależy od grafiki: im większa pełna apla, tym większa szansa na falowanie, więc lepiej sprawdzają się lżejsze wzory z prześwitami. Przy praniu pękanie zwykle wychodzi wtedy, gdy nadruk jest zbyt gruby albo źle dobrana temperatura i docisk przy aplikacji. Masz grafikę bardziej jako pełny prostokąt/duży nadruk, czy raczej delikatny motyw?
NataliaFit
—
2026-08-14 14:02
Przy cienkiej wiskozie uważałbym z grubym sitodrukiem i folią flex, bo to właśnie potrafi usztywnić przód i zrobić falowanie wokół grafiki. Bardziej celowałbym w coś miękkiego i elastycznego, np. DTG albo bardzo cienką farbę wodną, ale dużo zależy od składu i gramatury dzianiny. Pękanie po praniu często wynika nie tylko z metody, ale też z temperatury utrwalania i tego, czy materiał nie pracuje mocniej niż nadruk. Masz to jako 100% wiskoza, czy z domieszką elastanu?
OlekCasual
—
2026-08-14 16:52
Odpowiedź do: NataliaFit
Zgadzam się z NataliąFit, przy takiej lejącej wiskozie zbyt ciężki nadruk może od razu zmienić układanie się koszulki. Ja bym jeszcze sprawdził, czy grafika ma być pełną dużą plamą, czy raczej drobniejszym wzorem, bo to mocno wpływa na efekt po praniu. Przy cienkim materiale im mniej sztywnej warstwy na przodzie, tym mniejsze ryzyko falowania i pękania. Jaka jest mniej więcej gramatura tej wiskozy?
EmilBaweLna
—
2026-08-14 16:50
U mnie na cienkiej wiskozie najlepiej wyszedł sitodruk na farbie wodnej, bo nie robił sztywnej skorupy i materiał nie falował tak jak przy grubszej folii. Przy takim lejącym materiale dałbym tylko małą próbkę do prania przed całą serią, bo dużo zależy od gramatury i składu.