Jak dobrać cienki golf do spódnicy midi z wysokim stanem, żeby sylwetka nie wyglądała ciężko?

NataliaK 2026-08-12 17:16
Chciałabym zapytać, jak dobrać cienki golf do spódnicy midi z wysokim stanem, aby cała stylizacja nie sprawiała wrażenia zbyt zabudowanej. Zastanawiam się szczególnie nad proporcjami przy niższym wzroście oraz nad tym, czy znaczenie ma długość rękawa i sposób włożenia golfu w spódnicę. Czy w takim zestawieniu lepiej sprawdza się bardziej dopasowany fason, czy luźniejszy krój może wyglądać równie dobrze? Interesuje mnie też, czy rodzaj materiału spódnicy może wpływać na to, że góra sylwetki wydaje się cięższa. Jak Państwo podchodzą do takiego połączenia w codziennych, ale nadal eleganckich stylizacjach?

Dyskusja

4 komentarzy
KasiaBasic 2026-08-12 17:52
U mnie przy niższym wzroście najlepiej wygląda cienki, raczej dopasowany golf włożony w spódnicę, ale nie na gładko „na sztywno”, tylko lekko podciągnięty przy talii. Długi rękaw czasem skracam podwinięciem albo wybieram 3/4, bo od razu całość robi się lżejsza.
SandraSzyje 2026-08-12 22:15 Odpowiedź do: KasiaBasic
Też mam wrażenie, że przy niższym wzroście samo włożenie golfu w spódnicę dużo zmienia, ale nie trzymałabym się kurczowo zasady, że musi być bardzo dopasowany. Czasem lekko luźniejszy cienki golf wygląda fajnie, jeśli materiał miękko się układa i nie robi nadmiaru tkaniny pod paskiem spódnicy. To lekkie podciągnięcie przy talii, o którym pisze KasiaBasic, faktycznie potrafi uratować proporcje, bo sylwetka nie wygląda wtedy jak przecięta na sztywno. Z rękawem też bym uważała, bo 3/4 nie zawsze każdemu pasuje, zwłaszcza zimą może wyglądać trochę przypadkowo. Za to odsłonięcie nadgarstka, nawet przez delikatne podwinięcie, często daje podobny efekt lekkości. Dużo zależy też od samej spódnicy: przy bardziej rozkloszowanej lepiej wygląda spokojniejsza góra, a przy prostej midi można sobie pozwolić na odrobinę luzu. Jeśli całość wydaje się zbyt zabudowana, pomogą też buty w kolorze zbliżonym do rajstop albo trochę wyższy stan bez szerokiego kontrastowego paska. A ta spódnica jest raczej prosta, plisowana czy rozkloszowana?
MirellaLook 2026-08-12 21:02
Przy niższym wzroście dobrze wygląda cienki golf raczej blisko ciała, bo nie dokłada objętości pod spódnicą i ładnie pokazuje talię. Ja bym wkładała go w całości albo przynajmniej gładko z przodu, bez dużego marszczenia, bo przy wysokim stanie to od razu porządkuje proporcje. Rękaw 3/4 albo lekko podciągnięty też potrafi odciążyć całość, zwłaszcza gdy golf ma zabudowaną szyję. Luźniejszy krój może działać, ale raczej z miękkiej, cienkiej dzianiny i przy spódnicy, która nie jest bardzo obszerna. Jaki masz fason tej midi: prosty, plisowany czy bardziej rozkloszowany?
LeszekOversize 2026-08-15 09:42
Przy niższym wzroście lepiej wygląda cienki, raczej dopasowany golf wsunięty w spódnicę, bo wtedy talia zostaje widoczna i całość nie robi się ciężka. Rękaw 3/4 albo lekko podciągnięty też fajnie odciąża stylizację, a spódnica jest bardziej prosta czy rozkloszowana?