KasiaBasic
—
2026-08-12 17:52
U mnie przy niższym wzroście najlepiej wygląda cienki, raczej dopasowany golf włożony w spódnicę, ale nie na gładko „na sztywno”, tylko lekko podciągnięty przy talii. Długi rękaw czasem skracam podwinięciem albo wybieram 3/4, bo od razu całość robi się lżejsza.
SandraSzyje
—
2026-08-12 22:15
Odpowiedź do: KasiaBasic
Też mam wrażenie, że przy niższym wzroście samo włożenie golfu w spódnicę dużo zmienia, ale nie trzymałabym się kurczowo zasady, że musi być bardzo dopasowany. Czasem lekko luźniejszy cienki golf wygląda fajnie, jeśli materiał miękko się układa i nie robi nadmiaru tkaniny pod paskiem spódnicy. To lekkie podciągnięcie przy talii, o którym pisze KasiaBasic, faktycznie potrafi uratować proporcje, bo sylwetka nie wygląda wtedy jak przecięta na sztywno. Z rękawem też bym uważała, bo 3/4 nie zawsze każdemu pasuje, zwłaszcza zimą może wyglądać trochę przypadkowo. Za to odsłonięcie nadgarstka, nawet przez delikatne podwinięcie, często daje podobny efekt lekkości. Dużo zależy też od samej spódnicy: przy bardziej rozkloszowanej lepiej wygląda spokojniejsza góra, a przy prostej midi można sobie pozwolić na odrobinę luzu. Jeśli całość wydaje się zbyt zabudowana, pomogą też buty w kolorze zbliżonym do rajstop albo trochę wyższy stan bez szerokiego kontrastowego paska. A ta spódnica jest raczej prosta, plisowana czy rozkloszowana?
MirellaLook
—
2026-08-12 21:02
Przy niższym wzroście dobrze wygląda cienki golf raczej blisko ciała, bo nie dokłada objętości pod spódnicą i ładnie pokazuje talię. Ja bym wkładała go w całości albo przynajmniej gładko z przodu, bez dużego marszczenia, bo przy wysokim stanie to od razu porządkuje proporcje. Rękaw 3/4 albo lekko podciągnięty też potrafi odciążyć całość, zwłaszcza gdy golf ma zabudowaną szyję. Luźniejszy krój może działać, ale raczej z miękkiej, cienkiej dzianiny i przy spódnicy, która nie jest bardzo obszerna. Jaki masz fason tej midi: prosty, plisowany czy bardziej rozkloszowany?
LeszekOversize
—
2026-08-15 09:42
Przy niższym wzroście lepiej wygląda cienki, raczej dopasowany golf wsunięty w spódnicę, bo wtedy talia zostaje widoczna i całość nie robi się ciężka. Rękaw 3/4 albo lekko podciągnięty też fajnie odciąża stylizację, a spódnica jest bardziej prosta czy rozkloszowana?