Dlaczego zaszewki na biuście po zszyciu robią ostre czubki i ciągną materiał?

AgaOdTkanin 2026-08-12 16:44
Szyję prostą bluzkę z cienkiej wiskozy i po zszyciu zaszewek na biuście końcówki układają się w takie wyraźne czubki. Problem widać najbardziej po prawej stronie, mniej więcej 2 cm od końca zaszewki, kiedy materiał leży już na manekinie. Zaszewki odrysowałam z wykroju i zszywałam od boku w stronę środka, ale po zaprasowaniu nadal robi się lekkie napięcie. Przy przymiarce wygląda to tak, jakby tkanina była ściągnięta do jednego punktu zamiast miękko przechodzić po biuście. Czy to wynika bardziej z samego wykroju, czy z tego, jak została zszyta końcówka zaszewki?

Dyskusja

8 komentarzy
PolaFashion 2026-08-12 17:01
A zszywałaś zaszewkę dokładnie do samego czubka z wykroju, czy kończyłaś minimalnie przed nim i zostawiałaś nitki do zawiązania? Przy cienkiej wiskozie takie „dziubki” często wychodzą, kiedy ostatnie ściegi są za gwałtownie zakończone albo zaszewka jest trochę za długa względem biustu. To ciągnięcie 2 cm od końca może też sugerować, że wierzchołek trafia nie tam, gdzie powinien na sylwetce. Czy po założeniu bluzki koniec zaszewki wypada dokładnie w stronę najwyższego punktu biustu?
BartekStreet 2026-08-12 17:48 Odpowiedź do: PolaFashion
Też miałam takie czubki w cienkiej wiskozie i u mnie pomogło kończenie zaszewki dosłownie odrobinę przed końcem z wykroju, bez rygielka, z dłuższymi nitkami zawiązanymi ręcznie. Czasem jeszcze lepiej wygląda, gdy ostatni odcinek szyje się prawie po samej krawędzi materiału, bardzo łagodnie schodząc ze szwu.
RenataModa 2026-08-12 18:34 Odpowiedź do: BartekStreet
Też bym poszła w tym kierunku, bo przy cienkiej wiskozie rygielek na końcu zaszewki często robi właśnie taki mały „dziobek” i napięcie. Pomaga też bardzo łagodne zejście z linią szycia na ostatnich centymetrach i prasowanie na czymś zaokrąglonym, np. poduszce krawieckiej.
PatiSzwalnia 2026-08-13 07:30 Odpowiedź do: PolaFashion
PolaFashion dobrze podpowiada, bo u mnie przy cienkiej wiskozie czubki prawie zawsze wychodziły wtedy, gdy dojeżdżałam ściegiem idealnie do końca zaznaczenia i jeszcze robiłam zabezpieczenie maszyną. Teraz kończę dosłownie kawałeczek wcześniej, zmniejszam długość ściegu pod koniec i zostawiam dłuższe nitki, które wiążę ręcznie bez supełka przy samym materiale. Dużo też zmieniło szycie ostatniego odcinka bardzo łagodnie, prawie po linii materiału, a nie takim ostrym zejściem do punktu. Jeśli czubek robi się jakieś 2 cm przed końcem, to może być też znak, że zaszewka jest minimalnie za długa albo trafia nie w to miejsce względem biustu. Ja bym spruła jedną na próbę i skróciła ją odrobinę, choćby o 1-1,5 cm, żeby zobaczyć, czy napięcie znika na manekinie. Przy wiskozie pomagało mi też zaprasowanie najpierw na miękko, bez dociskania samego końca żelazkiem, bo łatwo utrwalić ten dziubek. A prasowałaś zaszewkę na poduszce krawieckiej albo czymś zaokrąglonym?
OliwiaLook 2026-08-12 20:49
Przy cienkiej wiskozie takie czubki często wychodzą, gdy końcówka zaszewki jest zakończona zbyt gwałtownie albo ostatnie ściegi są za krótkie i mocno ściągnięte. Spróbowałabym kończyć szycie dosłownie “w powietrze”, czyli bardzo płynnie zejść do samego złożenia materiału i zostawić nitki do związania, bez ryglowania. Pomaga też delikatnie skrócić zaszewkę o te 1–2 cm albo minimalnie ją wyłagodzić, jeśli wypada za blisko najbardziej wypukłego miejsca biustu. A prasujesz ją na płasko przed zaprasowaniem w dół/bok?
AntekBluzy 2026-08-12 21:27
A jak kończysz sam czubek zaszewki: robisz rygiel/węzełek czy zostawiasz nitki i wiążesz ręcznie? Przy cienkiej wiskozie taki „dziobek” często wychodzi, gdy ostatnie milimetry są zszyte zbyt ostro albo końcówka nie schodzi naprawdę płynnie do zera. To ciągnięcie 2 cm przed końcem może też sugerować, że zaszewka jest odrobinę za długa albo nie trafia dokładnie w punkt biustu na manekinie. Czy próbowałaś zszyć końcówkę trochę bardziej łagodnym łukiem zamiast idealnie po prostej?
KlaraTkanina 2026-08-13 09:21
Miałam dokładnie tak przy cienkiej wiskozie, zwłaszcza gdy końcówka zaszewki była zszyta zbyt „do zera” jednym zdecydowanym ściegiem. Pomogło mi kończyć zaszewkę bardzo łagodnie, ostatnie 1-2 cm prawie równolegle do złożenia materiału, bez ryglowania, tylko zawiązać nitki ręcznie. Czasem też sam czubek wypada minimalnie za daleko od najwyższego punktu biustu i wtedy na manekinie zaczyna ciągnąć, mimo że na płasko wygląda dobrze. Próbowałaś przesunąć końcówkę zaszewki odrobinę krócej, np. o 1 cm?
IzaDzianina 2026-08-15 08:30
Miałam tak przy cienkiej wiskozie i u mnie winne było samo zakończenie zaszewki, za ostro urwane nitką. Pomogło szycie ostatnich centymetrów prawie po krawędzi, takim bardzo łagodnym wyjściem w „zero”, bez rygla na końcu, tylko zawiązanie nitek ręcznie. Czasem też czubek robi się, gdy zaszewka jest odrobinę za długa albo kończy się za blisko szczytu biustu, wtedy na manekinie od razu ciągnie materiał. Prasowałam ją potem na poduszce krawieckiej, nie na płasko, bo na płasko ten dzióbek jeszcze bardziej się utrwalał. Masz możliwość sprawdzić, czy koniec zaszewki nie wypada za blisko najwyższego punktu biustu?