SebaMaterial
—
2026-08-10 15:43
U mnie przy ciemnych tkaninach najlepiej sprawdza się lampa LED z regulacją barwy i jasności, ustawiona z boku maszyny, a nie tylko z góry. Do granatu i czerni wybieram raczej neutralne światło, bo przy zbyt ciepłym ciężko ocenić kolor nici. Fajna jest też mała lampka na giętkim ramieniu, bo można ją skierować dokładnie na stopkę albo na miejsce poprawek. Masz możliwość przypięcia lampki do blatu, czy musi stać osobno?
PaulinaFit
—
2026-08-14 09:45
Odpowiedź do: SebaMaterial
Też mam podobne odczucia jak SebaMaterial, szczególnie z tym światłem z boku, bo przy samej lampie nad maszyną ciemna dzianina potrafi robić jedną plamę. U mnie najlepiej wypada neutralna barwa i możliwość lekkiego przyciemnienia, a do poprawek przy przymiarce przydaje się mała lampka na giętkim ramieniu, żeby doświetlić konkretny szew.
KonradPrint
—
2026-08-10 19:46
A masz tam możliwość postawić lampę z boku maszyny, czy musi być raczej mocowana do blatu/maszyny? Przy ciemnych materiałach dużo zależy też od tego, czy chcesz światło bardziej neutralne do oceny nici, czy mocniejsze punktowe do samego prowadzenia ściegu.
UlaSzew
—
2026-08-15 09:25
U mnie przy ciemnych dzianinach najlepiej sprawdziła się lampa z regulowanym ramieniem i neutralnym światłem, mniej więcej 4000-5000K, bo ciepłe żółte światło strasznie przekłamywało nici. Mam ją ustawioną z lewej strony maszyny, trochę z przodu, żeby nie robić sobie cieniem ręką przy prowadzeniu materiału. Do poprawek po przymiarce używam tej samej lampy, tylko obracam ramię bliżej stołu, więc fajnie, jeśli klosz da się łatwo ustawić pod różnym kątem. Unikałabym bardzo punktowego światła, bo przy czerni szybko męczy oczy i robi ostre refleksy na wiskozie. Masz miejsce na lampę zaciskową do blatu, czy raczej musi stać obok maszyny?