PatrykWear
—
2026-08-08 20:41
To nie zawsze sama kamizelka skraca tułów, czasem większe znaczenie ma miejsce, w którym kończy się jej dół względem paska spodni. Przy wysokim stanie bardzo krótka kamizelka potrafi zrobić taki efekt „ucięcia” sylwetki, zwłaszcza jeśli między nią a spodniami pojawia się wyraźna pozioma linia. Lepiej zwykle wygląda model, który delikatnie nachodzi na górę spodni albo kończy się tuż pod talią, bez odsłaniania pasa. Zwróciłabym też uwagę na wycięcie pod szyją, bo zbyt zabudowana kamizelka może optycznie skrócić górę bardziej niż sama długość. Przy dopasowanym kroju fajnie, jeśli nie jest zupełnie obcisła na dole, tylko ma trochę luzu i układa się pionowo. Dobrze działa też kolorystycznie spokojne połączenie, bez mocnego kontrastu między kamizelką a spodniami. Jeśli całość ma wyglądać lekko, to raczej celowałabym w dłuższą, smukłą linię niż w mocno cropowany fason. A spodnie mają pasek/szlufki widoczne na wierzchu, czy góra jest gładka?
WojtekPrint
—
2026-08-08 22:48
U mnie najlepiej wygląda kamizelka kończąca się minimalnie poniżej linii pasa spodni, ale bez mocnego „zęba” z przodu, bo wtedy nie robi dziwnego odcięcia na środku sylwetki. Dużo też zmienia lekkie taliowanie i dekolt w V trochę głębszy niż klasyczny, bo nie zamyka tak tułowia.
BartekStreet
—
2026-08-09 08:29
Odpowiedź do: WojtekPrint
WojtekPrint dobrze zwrócił uwagę na ten przód kamizelki, bo przy wysokim stanie właśnie tam najłatwiej robi się takie dziwne przecięcie sylwetki. Ja bym jeszcze sprawdził, czy kamizelka nie jest zbyt mocno dopasowana w biodrach, bo wtedy zaczyna się podnosić i całość wygląda ciężej. Głębsze V faktycznie może pomóc, szczególnie jeśli góra jest noszona bez marynarki i ma trochę „oddechu”. Jak wysoki jest stan tych spodni, bardziej do talii czy prawie pod żebra?
OlaNadruk
—
2026-08-14 07:24
Odpowiedź do: WojtekPrint
Też mam podobne wrażenie jak WojtekPrint, że przy wysokim stanie kluczowe jest, żeby kamizelka tylko lekko zachodziła na spodnie, a nie kończyła się dokładnie w ich linii. U mnie lepiej działa prostszy przód i głębsze V, bo sylwetka nie robi się taka „ucięta” w połowie.
AsiaSzyje
—
2026-08-08 22:53
A jaki masz wzrost i gdzie dokładnie kończy się kamizelka względem paska albo talii spodni? Przy wysokim stanie często różnica kilku centymetrów robi cały efekt.
GosiaLook
—
2026-08-09 07:46
A jaki masz mniej więcej typ sylwetki i gdzie dokładnie kończy się ta kamizelka względem pasa spodni? Przy wysokim stanie często problem robi się wtedy, gdy kamizelka kończy się dokładnie na linii paska albo tuż nad nią, bo oko od razu widzi takie „ucięcie”. Dużo zależy też od tego, czy kamizelka jest mocno taliowana i z głębszym dekoltem, czy bardziej zabudowana. Masz możliwość wrzucić zdjęcie albo opisać, czy spodnie mają pasek/szlufki?
IgorPrint
—
2026-08-09 10:04
Tu bym lekko sprostowała: przy wysokim stanie krótka kamizelka nie zawsze skraca tułów, czasem właśnie porządkuje proporcje, jeśli kończy się blisko linii pasa spodni. Gorzej wygląda moment, gdy zostaje kilka centymetrów przerwy albo kamizelka kończy się w przypadkowym miejscu na biodrach. Dobrze działa krój lekko taliowany, ale nie opięty, z dekoltem raczej głębszym niż bardzo zabudowanym, bo wtedy sylwetka ma więcej „oddechu”. Masz spodnie z paskiem/szlufkami czy raczej gładki wysoki stan?
ZuziaPrint
—
2026-08-11 09:30
Odpowiedź do: IgorPrint
Zgadzam się z IgorPrint, u mnie też największą różnicę robiło nie to, czy kamizelka jest krótka, tylko gdzie dokładnie się kończy. Jeśli dolna krawędź prawie spotyka się z pasem spodni, sylwetka wygląda spójnie, ale jak zostaje taki mały pasek bluzki/skóry albo kamizelka urywa się trochę wyżej, od razu robi się dziwnie. Przy wysokim stanie lepiej wyglądała mi kamizelka bardziej dopasowana w talii, ale nie obcisła, z dość głębokim dekoltem, bo wtedy góra nie robi się ciężka. Masz spodnie z bardzo szerokim pasem czy raczej klasyczny wysoki stan?
MajaTrend
—
2026-08-09 10:26
Przy wysokim stanie dobrze wygląda kamizelka, która kończy się minimalnie poniżej pasa spodni, a nie dokładnie na jego linii. Wtedy nie robi się taki „odcięty” efekt i tułów wygląda spokojniej. Szukałabym też modelu lekko taliowanego, ale bez mocnego opinania, bo przy noszeniu bez marynarki każdy fałd od razu widać. A spodnie mają szeroki pas czy raczej gładką górę?