Jaki stojak na belki dzianin i tkanin sprawdzi się w małej pracowni odzieżowej?

Ola_83 2026-08-08 19:58
Urządzam małą pracownię i zaczyna mi brakować sensownego miejsca na przechowywanie belek jerseyu, wiskozy i cienkiej bawełny. Na ten moment mam zwykle od 10 do 15 belek, część stoi pionowo przy ścianie, ale przy krojeniu robi się z tego bałagan. Zależy mi na rozwiązaniu, które nie zajmie połowy pomieszczenia i pozwoli łatwo wyjąć jedną belkę bez przekładania wszystkiego. Czy lepiej szukać gotowego stojaka na belki materiału, czy regału o większej nośności, który da się wykorzystać w pracowni krawieckiej?

Dyskusja

5 komentarzy
DarekNadruk 2026-08-08 21:15
A ile mniej więcej mają szerokości i wagi te belki? Przy 10-15 sztukach różnica jest spora, bo cienka wiskoza na małej rolce to co innego niż cięższy jersey. W małej pracowni chyba najbardziej przeszkadza nie samo miejsce, tylko to ciągłe przestawianie, kiedy akurat potrzebna jest ta belka z tyłu. Jeśli belki często rotują, to bardziej patrzyłbym na coś z osobnymi poziomami albo przegrodami, żeby każda miała swoje miejsce. Pionowo przy ścianie niby oszczędza metraż, ale przy krojeniu szybko robi się chaos, zwłaszcza jak materiał się osuwa. Gotowy stojak może być wygodny, tylko dobrze wcześniej sprawdzić, czy nie ma za dużej głębokości jak na Twoje pomieszczenie. Masz możliwość trzymać je poziomo na jednej ścianie, czy w grę wchodzi tylko ustawienie pionowe?
KorneliaFit 2026-08-08 21:25
Przy 10-15 belkach w małej pracowni dobrze sprawdza się niski regał poziomy z osobnymi przegrodami albo stojak piętrowy na rolki, bo wtedy nie trzeba wszystkiego przestawiać przy wyciąganiu jednej belki. Pionowe ustawianie przy ścianie jest wygodne tylko do momentu, aż materiałów robi się więcej i zaczynają się przewracać albo mieszać. Jeśli kroisz często, szukałbym czegoś na kółkach z blokadą, żeby podsunąć stojak bliżej stołu i potem odstawić pod ścianę. Masz bardziej wolny kawałek ściany na długość belek, czy raczej miejsce w narożniku?
Rafal_91 2026-08-08 21:35
U mnie w małej pracowni najlepiej sprawdził się niski stojak poziomy z kilkoma poziomami, ustawiony wzdłuż ściany, bo belki nie przewracają się i da się wyjąć jedną bez rozkopywania całego kąta. Pionowo było niby oszczędniej, ale przy jerseyu i wiskozie ciągle coś się zsuwało albo opierało krzywo. Gotowe stojaki bywają drogie, więc ja skończyłam na prostej konstrukcji metalowej robionej pod wymiar, z odstępami pod konkretne szerokości belek. Ile masz miejsca przy ścianie na długość, bardziej metr czy dwa?
Julka_90 2026-08-09 09:35 Odpowiedź do: Rafal_91
Też miałam podobnie jak Rafał, pionowe trzymanie wyglądało fajnie tylko do pierwszego krojenia większej partii. Przy dzianinach niski poziomy stojak dużo lepiej ogarnia temat, zwłaszcza jeśli ma osobne przegrody albo półki, bo nie trzeba ruszać pięciu belek, żeby dostać się do jednej. U mnie przy 12-14 belkach sprawdził się taki wzdłuż ściany, mniej więcej do wysokości blatu, bo można było jeszcze coś nad nim zawiesić. Masz te belki raczej pełnej szerokości 150-160 cm, czy część jest węższa?
AdaHaft 2026-08-11 13:28
A ile masz mniej więcej miejsca przy jednej ścianie i czy belki mają stać, czy mogą leżeć poziomo jedna nad drugą? Przy 10-15 belkach chyba bardziej patrzyłbym na dostęp z przodu niż na samą pojemność, bo inaczej szybko robi się przekładanie całego stosu. Dużo zależy też od średnicy belek i tego, czy często wyciągasz każdą z nich, czy tylko kilka najczęściej używanych. Masz możliwość przykręcenia czegoś do ściany?