AlicjaKroj
—
2026-08-01 21:07
Przy takich tkaninach celowałabym raczej w stabilny, składany albo na kółkach stół krojczy z blatem ok. 90-100 cm szerokości i wysokością mniej więcej pod łokieć, bo jersey i wiskoza lubią uciekać, gdy blat się chwieje albo jest za niski. Dobrze sprawdza się też prosty modułowy blat z możliwością dosunięcia do ściany po krojeniu; masz miejsce, żeby zostawić go rozłożonego chociaż z jednej strony?
Weronika87
—
2026-08-01 21:48
Odpowiedź do: AlicjaKroj
Zgadzam się z Alicją, przy jerseyu i wiskozie stabilność blatu robi większą różnicę niż sam rozmiar stołu. W małej pracowni dobrze wypada stół na blokowanych kółkach albo składany blat oparty na solidnych nogach, bo można go odsunąć, a przy krojeniu nic nie pływa. Szerokość około metra jest wygodna, bo materiał da się rozłożyć bez ciągłego poprawiania, a wysokość pod siebie oszczędza plecy przy dłuższym krojeniu. Jeśli masz miejsce tylko czasowo, sprawdziłby się też blat rozkładany przy ścianie. Masz możliwość zostawić stół rozłożony na kilka godzin, czy po każdym krojeniu musi znikać?
ZosiaStyl
—
2026-08-02 07:19
Odpowiedź do: Weronika87
Mam podobnie jak Weronika87, bo przy cienkiej wiskozie każdy luz w blacie od razu wychodzi przy układaniu materiału. U mnie w małej pracowni najlepiej sprawdził się dość ciężki składany stół na porządnych nogach, mniej więcej do wysokości bioder, a większe elementy kroję etapami.
OliwiaLook
—
2026-08-02 07:12
Odpowiedź do: AlicjaKroj
Też bym szła w coś stabilnego i mobilnego, bo przy 18 m² możliwość odsunięcia stołu robi dużą różnicę, a przy wiskozie każdy luz na blacie od razu się mści. Masz miejsce, żeby rozłożyć blat chociaż na 160–180 cm długości?
BartekStreet
—
2026-08-02 07:13
Przy takich tkaninach uważałbym z bardzo lekkim albo składanym stołem, bo jersey i wiskoza łatwo „uciekają”, jeśli blat minimalnie pracuje albo ma łączenia. W małej pracowni często lepiej sprawdza się stabilny, dość wąski stół krojczy z możliwością dostawienia przedłużki niż typowy duży przemysłowy blat na stałe. Zwróć też uwagę na wysokość, bo domowy stół zwykle jest za niski i plecy szybko to odczuwają. Kroisz bardziej z belki, czy raczej z odcinków materiału po kilka metrów?
RenataModa
—
2026-08-02 07:25
Do takiej pracowni celowałbym w składany albo mobilny stół krojczy na kółkach, raczej wąski, ale długi, z wysokością ok. 90 cm, bo przy jerseyu i wiskozie bardziej liczy się stabilny blat i wygodne rozłożenie materiału niż typowo przemysłowy gabaryt. Masz miejsce, żeby stół po pracy składać lub dosuwać do ściany?
JowitaDress
—
2026-08-02 10:15
A ile miejsca realnie możesz zostawić na stół, żeby dało się jeszcze swobodnie obejść maszynę i regały? Przy takich tkaninach jak jersey i wiskoza bardziej niż sama wielkość stołu przeszkadza chyba zsuwanie się materiału i brak podparcia na długości. U mnie przy małej przestrzeni dużo lepiej sprawdził się blat raczej wąski, ale długi, ustawiony pod ścianą, niż szeroki „wyspowy”, bo mniej zjada przejście. Dobrze też pomyśleć, czy stół ma być składany, na kółkach, czy jednak stały, bo to mocno zmienia wygodę pracy. Jeśli kroisz pojedyncze warstwy albo po 2-3 warstwy, to nie musi być typowo przemysłowy kolos. Ważna będzie też wysokość, bo przy dłuższym krojeniu domowy stół szybko męczy plecy. Masz możliwość postawić blat choćby częściowo przy ścianie, czy musi być dostęp z każdej strony?
NinaBluza
—
2026-08-11 08:34
Przy takich materiałach chyba kluczowe będzie, żeby blat był naprawdę równy i stabilny, bo wiskoza i jersey lubią uciekać przy układaniu. W małej pracowni dobrze sprawdza się stół składany albo na kółkach z blokadą, jeśli da się go odsunąć pod ścianę po krojeniu. Zwróciłabym też uwagę na wysokość, bo domowy stół często jest za niski i potem plecy szybko dają znać. Przy sukienkach fajnie mieć chociaż te 180 cm długości blatu, ale jeśli miejsca brakuje, czasem lepszy jest węższy, a dłuższy układ niż wielki kwadrat. Dobrze, jeśli blat nie jest zbyt śliski, bo cienka bawełna jeszcze wybaczy, ale wiskoza potrafi się przesuwać od samego dotyku. Jeśli kroisz krótkie serie, to przyda się też miejsce pod spodem na belki, maty albo wykroje, żeby nie zagracać reszty pracowni. Ja bym bardziej patrzyła na mobilność i ergonomię niż na typowo przemysłowy ciężki stół. Ile mniej więcej masz wolnej ściany lub podłogi na taki blat po rozłożeniu?
IlonaStyl
—
2026-08-13 11:19
U mnie przy podobnych materiałach sprawdził się składany stół krojczy na kółkach, mniej więcej 90–100 cm szerokości, bo można go odsunąć pod ścianę, a jersey i wiskoza nie uciekają tak jak na za małym blacie. Zwróciłabym tylko uwagę na stabilność i wysokość około bioder, bo przy cienkiej bawełnie jeszcze pół biedy, ale przy dłuższych wykrojach plecy szybko dają znać.