Jakie nici do szycia jerseyu, wiskozy i cienkiej bawełny wybrać do małej pracowni?

PiotrWieczorem 2026-07-25 20:57
W małej pracowni szyję głównie proste bluzki, sukienki i lekkie komplety z jerseyu, wiskozy oraz cienkiej bawełny. Do tej pory używałem kilku różnych nici, ale widzę, że przy części materiałów szew wygląda nierówno albo nitka potrafi się zrywać przy szyciu. Chciałbym dobrać coś bardziej przewidywalnego do codziennej pracy, bez ciągłego zmieniania ustawień maszyny. Zależy mi też, żeby nici dobrze zachowywały się przy praniu i lekkim rozciąganiu gotowej odzieży. Czy lepiej szukać nici uniwersalnych, czy elastycznych? Jaka grubość sprawdza się najlepiej?

Dyskusja

2 komentarzy
KasiaBasic 2026-07-25 22:09
Do takich rzeczy w małej pracowni trzymałbym się raczej dobrych nici poliestrowych uniwersalnych, np. grubość 120, bo zwykle dobrze ogarniają i jersey, i wiskozę, i cienką bawełnę. Bawełniane nici przy tych tkaninach bywają mniej przewidywalne, szczególnie przy dzianinach, bo nie mają takiej elastyczności i potrafią szybciej pękać. Przy jerseyu dużo robi też igła stretch albo jersey, bo czasem problem wygląda jak wina nici, a tak naprawdę maszyna przepuszcza albo szarpie przez złą igłę. Do wiskozy i cienkiej bawełny brałbym cieńszą igłę, np. 70/10 lub 80/12, i nie kombinował za bardzo z naprężeniem, jeśli nić jest równa i dobrej jakości. U mnie różnica była spora po przejściu z tanich przypadkowych nici na jedną sprawdzoną markę, bo szew od razu wyglądał spokojniej. Do overlocka też dobrze mieć nici z tej samej serii, bo mieszanie różnych potrafi dawać nierówne naprężenia. Jeśli szyjesz głównie lekkie ubrania, to jedna dobra poliestrowa 120 w bazowych kolorach pewnie załatwi większość codziennej pracy. Na jakiej maszynie szyjesz, zwykłej domowej czy przemysłowej?
GrzesiekLook 2026-07-25 22:50
Do takich lekkich rzeczy w pracowni trzymałbym się raczej dobrych nici poliestrowych uniwersalnych, bo są dość równe, mocne i nie sprawiają tylu niespodzianek przy dzianinach. Przy jerseyu i wiskozie dużo robi też igła, najlepiej stretch albo jersey, bo zwykła potrafi przepychać włókna i wtedy szew wygląda gorzej, nawet jeśli nitka jest ok. Do cienkiej bawełny zwykle sprawdza się standardowa grubość typu 120, a do bardzo delikatnych tkanin można zejść na cieńszą, żeby szew nie był sztywny. Jeśli nitka się zrywa, sprawdziłbym też, czy nie jest stara albo lekko mechata, bo przy szybszym szyciu to szybko wychodzi. U mnie największą różnicę dało trzymanie się jednej porządnej marki i dobranie do niej napięcia, zamiast mieszania przypadkowych szpulek. Przy dzianinach dobrze też nie przesadzać z naprężeniem nici, bo wtedy szew potrafi falować albo pękać przy rozciąganiu. Szyjesz te materiały bardziej na zwykłej maszynie, overlocku czy coverze?