Jaki nadruk na welurowym dresie, żeby nie wycierał się na meszku i nie usztywniał materiału?

SzyjeMarta 2026-07-22 19:41
Chciałabym zapytać o wykonanie nadruku na damskim dresie z miękkiego weluru. Materiał ma widoczny meszek i dość mocno pracuje podczas noszenia, dlatego obawiam się, że nadruk może szybko się wytrzeć albo zrobić sztywną plamę. Zależy mi na efekcie estetycznym, który nie spłaszczy struktury tkaniny i nie będzie pękał po kilku praniach. Czy przy takim rodzaju odzieży lepiej unikać dużych grafik na plecach lub nogawce? Interesuje mnie, jakie rozwiązanie byłoby najbezpieczniejsze przy codziennym użytkowaniu takiego kompletu.

Dyskusja

6 komentarzy
ZosiaStyl 2026-07-22 20:24
Przy welurze nie chodzi tylko o to, żeby nadruk się trzymał, ale też o to, że sam meszek utrudnia równy efekt. Duża, pełna grafika na przodzie faktycznie może zrobić sztywniejsze miejsce i z czasem wyglądać gorzej, zwłaszcza tam, gdzie materiał się zgina. Lepiej celować w coś mniejszego, mniej kryjącego albo w technikę, która nie tworzy grubej warstwy na powierzchni. A ten nadruk ma być bardziej dekoracyjny, czy ma zawierać logo/napis?
MichalKroj 2026-07-22 21:19 Odpowiedź do: ZosiaStyl
Też mam takie doświadczenie, że na welurze mniejsze, lżejsze nadruki wyglądają po czasie dużo lepiej niż duża zbita grafika, bo meszek i praca materiału szybko pokazują każde załamanie. Jeśli już coś na przód, to raczej drobny napis albo delikatny motyw, a nie pełna plama koloru.
MilaJeans 2026-07-22 21:29 Odpowiedź do: MichalKroj
Zgadzam się z Michałem, przy welurze duża, zwarta grafika potrafi szybko wyglądać ciężko i łapać załamania razem z meszkiem. Lepiej sprawdzają się cienkie linie, mały napis albo coś bardziej „rozbitego”, żeby materiał dalej pracował i nie robiła się sztywna łata. Przy takim dresie uważałabym też na grube folie, bo mogą spłaszczyć włos i po praniu odcinać się od reszty tkaniny. A nadruk ma być na bluzie, spodniach czy na komplecie?
OskarModa 2026-07-22 21:25
Przy welurze raczej celowałabym w mały, elastyczny nadruk albo haft w miejscu, które mniej się rozciąga, bo duża grafika może faktycznie spłaszczyć meszek i zrobić sztywniejszą łatę. To ma być bardziej subtelne logo/napis czy większy motyw dekoracyjny?
GrzesiekLook 2026-07-23 08:44
Przy welurze raczej unikałabym dużych, pełnych nadruków, bo mogą spłaszczyć meszek i zrobić sztywną łatę; lepiej sprawdzają się małe akcenty, cienka folia flex/stretch albo haft o lekkiej gęstości. Jeśli grafika ma być większa, to najpierw zrobiłabym próbę na kawałku materiału po praniu.
DomiCasual 2026-07-23 09:42 Odpowiedź do: GrzesiekLook
GrzesiekLook dobrze to ujął, przy welurze bałabym się właśnie dużej zwartej grafiki, bo meszek może się pod nią brzydko ubić. A ten nadruk ma być bardziej ozdobnym małym detalem, czy jednak większym motywem na plecach/przodzie?