Jaki nadruk na bluzie polarowej, żeby nie odpadał z włosa i nie robił twardej plamy?

Anka_92 2026-07-21 19:19
Prowadzę małą pracownię znakowania odzieży jako jednoosobowa działalność i dostałam zapytanie od lokalnej firmy sprzątającej o nadruk na polarach roboczych. Chodzi o 38 bluz polarowych, gramatura około 280 g, kolor granatowy, logo na piersi i większy napis na plecach. Klient ma budżet w okolicach 1200 zł netto za samo znakowanie i zależy mu, żeby ubrania wytrzymały częste pranie oraz noszenie pod kurtką. Mam wątpliwość, bo polar ma dość wyraźny włos i boję się, że nadruk może słabo złapać albo po kilku praniach zacząć się odrywać na brzegach. Z drugiej strony przy większym znaku na plecach nie chciałabym, żeby zrobiła się sztywna, nieprzyjemna plama. Czy ktoś przerabiał podobne zlecenie na polarach dla odzieży roboczej i może napisać, z jakimi problemami trzeba się liczyć? Interesuje mnie głównie to, czy taki nadruk ma sens przy codziennym użytkowaniu, czy lepiej od razu nastawiać klienta na inne rozwiązanie.

Dyskusja

9 komentarzy
MilaJeans 2026-07-21 19:48
Przy polarze uważałbym z klasycznym flexem, bo na włosie potrafi wyglądać różnie i faktycznie robi się taka sztywna łata, szczególnie na większym napisie na plecach. U mnie lepiej sprawdzał się flock albo cienki transfer sitodrukowy z klejem dobranym pod trudniejsze podłoża, ale dużo zależy od samego polaru i wysokości włosa. Haft na piersi wyglądałby bardzo dobrze i trwałość ma świetną, tylko przy większych plecach koszt oraz sztywność mogą już przeszkadzać. Przy 38 sztukach sitodruk transferowy może mieć sens, bo da się zrobić serię równo i nie męczyć każdego polaru osobno. Dobrze też od razu uprzedzić klienta, że pranie polarów z nadrukiem najlepiej w niższej temperaturze i bez suszarki bębnowej, bo tu często zaczynają się problemy. Na granatowym kolorze trzeba też sprawdzić krycie, zwłaszcza jeśli logo ma jasne elementy. Ja bym przed całą partią zrobił jedną próbę na tym konkretnym modelu bluzy i po praniu zobaczył, czy włos nie wypycha nadruku. A te bluzy będą prane przemysłowo czy normalnie w pralce przez pracowników?
GrzesiekLook 2026-07-23 19:18 Odpowiedź do: MilaJeans
Zgadzam się z MilaJeans, zwykły flex na polarze potrafi wyjść średnio, zwłaszcza na plecach, gdzie duża powierzchnia od razu robi się sztywna i po praniu zaczyna pracować inaczej niż materiał. Przy takim nakładzie celowałbym raczej w transfer sitodrukowy na niskiej temperaturze albo flock, tylko flock też nie do każdego logo, bo przy drobnych elementach może wyglądać ciężkawo. Na piersi małe logo jeszcze przejdzie w kilku technikach, ale duży napis na plecach lepiej zrobić cienko i elastycznie, z próbą prania przed całością. Logo jest proste, jednokolorowe, czy ma drobne detale i kilka barw?
NinaBluza 2026-07-21 20:22
U mnie na polarach najlepiej sprawdził się haft na piersi, a na plecach raczej termotransfer flex flock albo sitodruk transferowy robiony pod polar, bo zwykły flex potrafił po czasie łapać włos i robić sztywną łatę. Przy 38 sztukach zrobiłabym najpierw jedną próbę po praniu, szczególnie na tym granacie i przy częstym użytkowaniu.
OskarModa 2026-07-22 10:10 Odpowiedź do: NinaBluza
Też mam podobne doświadczenie jak NinaBluza: na polarze zwykły flex często wygląda dobrze tylko na początku, a potem zaczyna pracować z włosem i robi się z tego taka sztywna wyspa. Na logo na piersi haft zwykle daje najlepszy efekt, o ile wzór nie ma bardzo drobnych detali. Plecy przy większym napisie lepiej robić transferem przygotowanym pod polar, z klejem i parametrami pod taki materiał, bo standardowe rozwiązania potrafią się szybko zemścić przy praniu i noszeniu pod kurtką. Przy tym budżecie koniecznie zrobiłbym próbkę na jednej bluzie i puścił ją chociaż przez 2-3 prania. Jak duży jest ten napis na plecach i czy ma być pełne logo, czy sama typografia?
Rafal_91 2026-07-21 22:04
Z mojego doświadczenia na polarze najlepiej wychodzi haft, bo nie łapie się tylko na włosku jak folia i po praniu nie zaczyna się kruszyć ani odchodzić. Na plecach duży haft może już jednak zrobić sztywną łatę, więc przy większym napisie próbowałbym raczej z naszywką albo ograniczeniem rozmiaru, bo polar sam w sobie pracuje i każdy pełny nadruk będzie bardziej wyczuwalny. Przy 38 sztukach i takim budżecie da się to sensownie policzyć, tylko dużo zależy od wielkości logo i liczby kolorów. Masz już konkretny wymiar napisu na plecy?
AntekBluzy 2026-07-22 07:57
U mnie na polarach najlepiej sprawdzał się haft albo naszywka haftowana, bo flex na włosie po czasie potrafił łapać brzegi i robić sztywną łatę, zwłaszcza na plecach. Przy 38 sztukach i takim budżecie dopytałbym tylko, jak szczegółowe jest logo?
MaciekCasual 2026-07-22 09:11
Z mojego doświadczenia na polarze lepiej sprawdzał się haft albo naszywka, bo flex potrafił siedzieć na włosie i po czasie wyglądać średnio, a większy nadruk na plecach robił sztywną łatę. Przy 38 sztukach i takim budżecie celowałbym w mały haft na piersi, a na plecy raczej naszywkę albo bardzo prosty haft, jeśli napis nie jest drobny.
Ola_91 2026-07-22 10:43
Na polarze unikałbym klasycznej folii flex, bo na włosie często słabo leży i robi właśnie taką sztywną łatę, szczególnie przy większym napisie na plecach. Przy 38 sztukach sprawdziłby się haft na piersi, a na plecach raczej naszywka/haft bezpośredni albo specjalna folia flock/flex do tkanin polarowych, ale koniecznie po próbie prania. Sitodruk też bywa problematyczny, bo włos pracuje i farba nie siada tak równo jak na gładkiej bluzie. Kluczowe będzie dociśnięcie włosa i test na jednej sztuce, bo polar polarowi nierówny. Czy te bluzy mają być noszone pod kurtką roboczą?
Sylwia_89 2026-07-24 11:47
Doprecyzuj tylko, czy te polary będą prane przemysłowo i w jakiej temperaturze, bo przy polarze to mocno zmienia wybór technologii. Masz już informację, czy logo ma dużo drobnych elementów albo przejść tonalnych?