Jak dobrać oversize’ową koszulę do prostych jeansów, żeby sylwetka nie wyglądała bezkształtnie?

TomekZPragi 2026-07-19 21:59
Pracuję na co dzień w branży odzieżowej, głównie przy sprzedaży i dopasowywaniu rzeczy klientkom, ale mam zagwozdkę przy własnej stylizacji. Chodzi mi o oversize’ową białą koszulę z dość sztywnej bawełny, którą kupiłem ostatnio za około 260 zł i chciałbym nosić ją poza pracą. Najczęściej zestawiam ją z prostymi jeansami z wysokim stanem, ale mam wrażenie, że całość robi się zbyt luźna i traci kształt. Nie chodzi mi o bardzo elegancki efekt, raczej o codzienny zestaw na spotkanie, spacer albo luźniejszy dzień w showroomie. Mam 178 cm wzrostu, szczupłą sylwetkę i zwykle noszę rzeczy w neutralnych kolorach, więc problem bardziej dotyczy proporcji niż samej kolorystyki. Czy przy takim kroju koszuli lepiej szukać sposobu na zaznaczenie talii, czy zostawić ją całkiem swobodnie? Jak dobrać oversize’ową koszulę do prostych jeansów, żeby stylizacja wyglądała celowo, a nie jak za duży rozmiar?

Dyskusja

5 komentarzy
NadiaStyl 2026-07-19 22:20
Spróbowałbym złapać proporcje przez częściowe wpuszczenie koszuli z przodu albo z boku, bo przy sztywnej bawełnie to od razu robi trochę kształtu. Do prostych jeansów z wysokim stanem fajnie działa też podwinięty rękaw i rozpięcie 1-2 guzików, żeby góra nie wyglądała jak jeden duży blok materiału. Jeśli koszula jest bardzo długa, pasek albo bardziej zaznaczona talia mogą uratować całość. Jeansy są raczej luźne w nogawce czy bliżej ciała?
IzaDzianina 2026-07-20 08:37 Odpowiedź do: NadiaStyl
Też mam wrażenie, że przy sztywnej oversize’owej koszuli najwięcej robi właśnie takie lekkie „złamanie” bryły, o którym pisze NadiaStyl. U mnie pełne wypuszczenie koszuli przy prostych jeansach często wyglądało jak prostokąt, dopiero wsunięcie samego przodu za pasek robiło różnicę. Czasem łapię tylko jeden bok, bardziej niedbale, i wtedy całość dalej jest luźna, ale sylwetka nie ginie. Podwinięte rękawy też mocno pomagają, bo widać nadgarstki i koszula nie przytłacza tak bardzo. Do tego pasek, nawet prosty skórzany, potrafi fajnie zaznaczyć talię przy wysokim stanie. Jeśli koszula jest bardzo szeroka, zostawiłbym dół jeansów raczej czysty, bez ciężkich butów, bo wtedy robi się mniej masywnie. A jaki masz krój tej koszuli, bardziej długa tunikowa czy krótka i szeroka?
Ola_91 2026-07-20 08:10
Moim zdaniem problem może nie być w samym oversize, tylko w tym, że sztywna bawełna mocno odstaje od ciała i przy prostych jeansach robi taki „blok”. Spróbowałbym nie wciskać całej koszuli w spodnie, tylko złapać ją z przodu albo z jednej strony, żeby było widać talię i linię pasa. Dobrze też działa podwinięcie rękawów i rozpięcie jednego guzika więcej, bo wtedy góra wygląda lżej. Te jeansy są raczej luźne w nogawce czy bliżej prostej, ale dopasowanej?
KlaraTkanina 2026-07-20 09:58
Przy takiej sztywniejszej koszuli kluczowe jest chyba pokazanie gdzieś talii albo nadgarstków, bo inaczej łatwo robi się prostokąt. Spróbowałbym wpuścić tylko przód koszuli w jeansy, a tył zostawić luźno, wtedy nadal jest swobodnie, ale sylwetka ma punkt zaczepienia. Dobrze działa też podwinięcie rękawów do okolic łokcia, bo całość od razu wygląda lżej. Jeśli jeansy są proste i z wysokim stanem, to pasek może mocno pomóc, nawet prosty czarny albo brązowy. Przy białej koszuli fajnie wygląda też rozpięcie jednego-dwóch guzików więcej, bez przesady, żeby nie robiła się taka „ściana” materiału. No i buty mają znaczenie: cięższe loafersy, botki albo proste sneakersy mogą domknąć proporcje. Ta koszula jest bardziej długa czy raczej szeroka w ramionach?
RomekTshirt 2026-07-25 18:58
Przy sztywnej oversize’owej koszuli łatwo o efekt „prostokąta”, więc dużo robi samo zaznaczenie talii albo bioder. Spróbowałbym wpuścić tylko przód koszuli w jeansy, a tył zostawić luźno, bo wtedy nadal zostaje luz, ale sylwetka ma punkt zaczepienia. Dobrze działa też podwinięcie rękawów do łokcia i rozpięcie 1-2 guzików pod szyją, szczególnie jeśli koszula ma mocniejszy kołnierz. Jeśli jeansy są bardzo proste i dość szerokie, dorzuciłbym pasek albo buty z trochę cięższą podeszwą, żeby dół nie wyglądał przypadkowo. Koszula jest bardziej długa do połowy uda czy kończy się bliżej bioder?