Jak dobrać krótki płaszcz do szerokich spodni, żeby sylwetka nie wyglądała pudełkowo?

IzaPrzyKroju 2026-07-16 10:30
Przy przymiarkach często widzę, że szerokie spodnie dobrze wyglądają osobno, ale z krótszym płaszczem całość robi się bardzo geometryczna. Mam wełniany płaszcz kończący się mniej więcej na biodrach i spodnie palazzo z miękkiej tkaniny, które opadają prosto od talii. Zależy mi na zestawie do pracy, raczej spokojnym i bez mocnego podkreślania talii. Nie wiem, czy problemem jest sama długość płaszcza, jego sztywność, czy szerokość nogawki. Czy płaszcz powinien kończyć się wyżej? Czy materiał spodni ma tu duże znaczenie?

Dyskusja

5 komentarzy
PiotrekFlex 2026-07-16 12:29
Przy takim połączeniu często robi różnicę nie sama długość, tylko to, gdzie płaszcz „ucina” sylwetkę i jak sztywno odstaje od ciała. Jeśli kończy się dokładnie na najszerszym miejscu bioder, a spodnie od razu idą szeroko w dół, całość faktycznie może wyglądać jak dwa proste bloki. Spróbowałabym nosić pod spodem górę w zbliżonym kolorze do spodni albo płaszcza, żeby nie było mocnego poziomego odcięcia, i zostawić płaszcz rozpięty, jeśli ma ładną pionową linię. Pomaga też delikatnie węższy but albo chociaż widoczny czubek, bo przy palazzo dodaje lekkości na dole. Czy ten płaszcz jest bardziej sztywny i prosty, czy miękko układa się przy ciele?
LauraPrint 2026-07-16 12:35
U mnie przy takim połączeniu dużo zmieniło rozpięcie płaszcza i zostawienie pod spodem jednolitej, dość gładkiej góry, bo wtedy spodnie nie „kłócą się” z krótką, prostą linią płaszcza. Jeśli płaszcz kończy się dokładnie w najszerszym miejscu bioder, to może właśnie ta długość robi pudełkowy efekt.
PaulinaFit 2026-07-16 12:41
Przy takim zestawie często nie chodzi tylko o długość płaszcza, ale o to, gdzie kończy się jego najszersza linia. Jeśli płaszcz kończy się dokładnie na biodrach i ma dość prosty krój, a spodnie od razu idą szeroko w dół, sylwetka faktycznie może robić się trochę „blokowa”. Spróbowałabym rozpiąć płaszcz i pod spodem dać górę w zbliżonym kolorze do spodni, wtedy tworzy się pion i całość wygląda lżej, bez mocnego zaznaczania talii. Pomaga też płaszcz z miększej wełny albo z lekko zaokrąglonym dołem, bo sztywna, prosta krawędź na biodrach podbija ten geometryczny efekt. Przy palazzo dobrze wyglądają też buty z choćby minimalnym podwyższeniem i spodnie opadające prawie do ziemi, bo wtedy dół nie urywa sylwetki. Do pracy zostawiłabym spokojne kolory, ale pilnowałabym, żeby góra pod płaszczem nie była zbyt kontrastowa. A ten płaszcz jest bardziej sztywny i pudełkowy, czy miękko układa się na ciele?
MichalinaStyl 2026-07-16 13:47
Moim zdaniem problem może być bardziej w proporcjach i sztywności płaszcza niż w samej długości. Przy palazzo dobrze działa krótki płaszcz, ale jeśli jest dość prosty i kończy się dokładnie na najszerszym miejscu bioder, robi się taki „blok” na górze i drugi na dole. Spróbowałabym nosić go rozpiętego, z jaśniejszą albo lekko kontrastową warstwą pod spodem, żeby pionowo przeciąć sylwetkę, a nie mocno zaznaczać talię. Pomaga też but z trochę wyższą podeszwą lub lekkim obcasem, bo wtedy szerokie nogawki wyglądają bardziej płynnie. Czy ten płaszcz jest raczej sztywny i pudełkowy, czy miękko się układa?
MajaTrend 2026-07-16 17:27 Odpowiedź do: MichalinaStyl
Zgadzam się z MichalinaStyl, że tu bardziej gra linia i ciężar płaszcza niż sama jego długość. Przy szerokich spodniach krótki płaszcz może wyglądać dobrze, ale jeśli jest sztywny, prosty i urywa się dokładnie w okolicy bioder, całość łatwo robi się kanciasta. Spróbowałabym pod spód dać coś bardziej płynnego i bliżej ciała, np. cienki golf albo koszulę wpuszczoną tylko z przodu, bez mocnego zaznaczania talii. Pomóc może też płaszcz noszony rozpięty, żeby pionowe linie trochę rozbiły ten efekt pudełka. Masz możliwość sprawdzić, jak wygląda z butami na lekkim obcasie albo z bardziej wydłużonym noskiem?