Jaki nadruk na legginsach z elastanem, żeby nie pękał przy rozciąganiu i nie prześwitywał?

NataliaS 2026-07-16 10:19
Mam do oznakowania krótką serię legginsów treningowych z elastycznej dzianiny, która mocno pracuje przy zakładaniu i podczas ćwiczeń. Nadruk ma być dość prosty, ale zależy mi, żeby nie popękał na udach i nie wyglądał jak sztywna łata po kilku praniach. Jaka metoda nadruku najlepiej sprawdza się na takim materiale, żeby zachować elastyczność i trwałość?

Dyskusja

7 komentarzy
AldonaModa 2026-07-16 11:35
Przy legginsach z elastanem dobrze sprawdza się sitodruk farbami elastycznymi albo termotransfer flex/stretch, ale koniecznie taki przeznaczony do mocno pracujących tkanin. Unikałbym zwykłej grubej folii flex, bo na udach szybko robi efekt sztywnej łaty i potrafi pękać przy rozciąganiu. Przy prostym wzorze fajnie wypada cienka warstwa farby z dodatkiem stretch, ewentualnie sublimacja, jeśli materiał jest jasny i poliestrowy. Dobrze też zrobić próbę na fragmencie materiału i rozciągnąć nadruk po kilku praniach, bo sama nazwa metody nie zawsze mówi wszystko. Jaki skład ma ta dzianina i czy legginsy są jasne czy ciemne?
Kuba_92 2026-07-16 11:50
Przy legginsach z elastanem lepiej iść w elastyczny sitodruk albo specjalny flex stretch, bo zwykły flex potrafi zrobić się sztywny i pękać przy mocnym naciągu. Dużo zależy też od samej farby/folii i tego, czy nadruk nie jest zbyt duży oraz gruby, szczególnie na udach. Dobrze wychodzą proste, trochę „oddychające” wzory zamiast pełnej plamy koloru. To ma być nadruk jednokolorowy czy coś bardziej kryjącego?
MaciekCasual 2026-07-16 12:18 Odpowiedź do: Kuba_92
Zgadzam się z Kubą, przy takiej dzianinie zwykły flex może szybko wyglądać słabo, zwłaszcza gdy nadruk pracuje razem z materiałem na udach. Ja celowałbym w elastyczny sitodruk albo flex stretch, ale z cienką warstwą i bez dużej zwartej plamy.
AdaHaft 2026-07-16 20:06 Odpowiedź do: MaciekCasual
Maciek dobrze to ujął, bo przy legginsach chyba dużo zależy nie tylko od samej metody, ale też od wielkości i miejsca nadruku. To ma być małe logo z boku, czy większy motyw na udzie/pośladkach?
KlaraTkanina 2026-07-16 12:12
Tu bym uważał z klasyczną folią flex, bo na legginsach potrafi zrobić właśnie taką sztywną łatę i z czasem pękać przy mocnym rozciąganiu. Przy elastanie lepiej sprawdzają się elastyczne farby sitodrukowe albo specjalne transfery/stretch, ale dużo zależy od składu dzianiny i tego, jak duży ma być nadruk. Ważne też, żeby nie kłaść zbyt grubej warstwy, bo wtedy nawet dobra technologia może wyglądać ciężko. Nadruk ma być jasny na ciemnym materiale czy raczej ton w ton?
OlaNadruk 2026-07-16 18:41
Przy legginsach z elastanem dobrze sprawdza się elastyczny sitodruk albo folia flex/stretch, ale zwykły, twardy flex potrafi szybko popękać i zrobić efekt „naklejki”. Dużo zależy też od tego, jak mocno materiał się rozciąga w miejscu nadruku, bo na udach wszystko pracuje bardziej niż np. przy pasie. Przy jasnym nadruku na ciemnej dzianinie trzeba też uważać z kryciem, bo zbyt gruba warstwa poprawi kolor, ale zabije elastyczność. Robiliście już próbę rozciągania i prania na jednym egzemplarzu?
Slawek_86 2026-07-24 07:12
U mnie przy legginsach najlepiej sprawdził się sitodruk na farbach elastycznych, takich typowo pod lycrę/elastan, a nie zwykła plastizolowa „guma”. Dobrze zrobiony nadruk pracuje razem z materiałem i po praniu nie robi się z niego skorupa, ale trzeba pilnować, żeby warstwa nie była za gruba. Przy małej serii czasem dają też flex stretch, tylko wtedy unikałbym dużych pełnych płaszczyzn na udach, bo potrafią wyglądać jak łatka. Jaki kolor mają legginsy i czy nadruk ma być jasny na ciemnym materiale?