MirekSzwy
—
2026-07-12 11:31
To niekoniecznie musi być błąd konstrukcji, często takie „czubki” robią się, gdy zaszewka jest zakończona zbyt gwałtownie albo doszyta za blisko szczytu biustu. Spróbowałaś końcówkę zszyć bardziej łagodnie, prawie po nitce materiału, bez rygla na samym końcu?
WiktorWear
—
2026-07-25 16:45
Odpowiedź do: MirekSzwy
Mirek dobrze to ujął, u mnie taki czubek znikał dopiero wtedy, gdy ostatnie centymetry zaszewki prowadziłam prawie płasko i zostawiałam nitki do zawiązania zamiast mocnego zakończenia maszyną. Sprawdzałaś też, czy czubek zaszewki nie dochodzi za blisko najbardziej wypukłego miejsca biustu?
AldonaModa
—
2026-07-12 13:13
Może to być kwestia konstrukcji, ale często taki czubek wychodzi też od samego zakończenia zaszewki, zwłaszcza jeśli szew urywa się zbyt gwałtownie albo kończy za blisko najwyższego punktu biustu. Przy średniej grubości tkaninie każda nadwyżka materiału w tym miejscu od razu robi się bardziej widoczna. Zdarza się też, że zaszewka jest minimalnie za długa albo ma za duże wybranie jak na ten konkretny materiał. A jak kończysz zaszewkę: szyjesz do samego czubka i robisz rygiel, czy zostawiasz nitki do zawiązania?
MartaKolor
—
2026-07-12 16:32
Tak, przyczyną może być konstrukcja, ale bardzo często problem robi też samo zakończenie zaszewki. Jeśli szyjesz aż do ostrego punktu i kończysz ryglem albo zbyt gwałtownie schodzisz do zera, materiał potrafi zrobić taki „dzióbek”. Spróbowałabym zakończyć zaszewkę 1–2 cm przed najwyższym punktem biustu, szyć ostatni odcinek bardzo płasko, prawie równolegle do złożenia, a nitki związać ręcznie zamiast robić wsteczne przeszycie. Pomaga też porządne rozprasowanie zaszewki na poduszce krawieckiej, bez spłaszczania samego czubka. Czy końcówka zaszewki wypada dokładnie na szczycie biustu, czy trochę przed nim?
KamilKaptur
—
2026-07-12 18:43
Tak, przyczyną może być konstrukcja, ale często winne jest samo zakończenie zaszewki. Jeśli szycie dochodzi za blisko punktu biustu albo kończy się zbyt gwałtownie, robi się taki „dziubek”, zwłaszcza na średnio grubej tkaninie. Spróbowałabym kończyć zaszewkę 1-2 cm przed najwyższym punktem biustu i ostatnie centymetry szyć bardzo łagodnie, prawie równolegle do złożenia, bez ryglowania na końcu. Dużo daje też dokładne rozprasowanie zaszewki na kształtce lub poduszce krawieckiej. Czy czubek wypada dokładnie na szczycie biustu, czy trochę obok?
FilipStreet
—
2026-07-12 21:46
U mnie takie czubki robiły się wtedy, gdy końcówka zaszewki była doszyta zbyt „na ostro” albo kończyła się za blisko najwyższego punktu biustu. Pomogło mi lekko skrócić zaszewkę, ostatnie centymetry szyć prawie po samej krawędzi i nie robić rygla na końcu, tylko zawiązać nitki.
SabinaTkaniny
—
2026-07-22 18:03
Odpowiedź do: FilipStreet
FilipStreet dobrze to ujął, tylko doprecyzowałabym, że sama konstrukcja też może mieć tu spory udział, zwłaszcza jeśli wierzchołek zaszewki dochodzi prawie do punktu biustu. Taki „czubek” często robi się nie dlatego, że zaszewka jest w złym miejscu, ale że końcówka nie wygasa łagodnie albo jest minimalnie za długa. Pomaga też dobrze ją rozprasować na zaokrągleniu, np. na poduszce krawieckiej, bo na płasko łatwo utrwalić kant. A sprawdzałaś, ile centymetrów końcówka zaszewki jest odsunięta od najwyższego punktu biustu?
Weronika87
—
2026-07-25 10:02
Odpowiedź do: FilipStreet
FilipStreet dobrze to ujął, bo taki czubek często wychodzi właśnie z samego zakończenia zaszewki, nawet jeśli jej kierunek wygląda poprawnie. Ja bym jeszcze sprawdziła, czy koniec nie wypada za blisko punktu biustu i czy zapas zaszewki po rozprasowaniu nie robi tam dodatkowej grubości. Przy średniej tkaninie czasem mocno widać też każde minimalne „załamanie” na ostatnich milimetrach szwu. A prasowałaś zaszewkę na poduszce krawieckiej albo czymś zaokrąglonym?
MilaJeans
—
2026-07-24 09:19
To nie musi od razu oznaczać błędu w konstrukcji, często taki czubek robi się przez zakończenie zaszewki zbyt gwałtownie albo doszycie jej za blisko szczytu biustu. Spróbowałaś kończyć szycie bardziej „na zgubienie”, bez mocnego ryglowania na samym czubku?