Jakie igły do maszyny wybrać do szycia jerseyu, wiskozy i cienkiej bawełny?

SzyjeMarta 2026-07-11 16:20
Chciałabym uporządkować dobór igieł do szycia odzieży z jerseyu, wiskozy oraz cienkiej bawełny w warunkach małej pracowni. Zależy mi na rozwiązaniu, które ograniczy przepuszczanie ściegów, zaciąganie nitek i widoczne uszkodzenia materiału. Czy w praktyce lepiej sprawdzają się igły typu stretch, jersey, microtex, czy warto mieć kilka rodzajów do różnych tkanin? Interesuje mnie również, jakie grubości igieł są najczęściej wybierane przy bluzkach, sukienkach i lekkich dzianinach. Jakie zestawy igieł uznają Państwo za najbardziej uniwersalne do takiego zakresu materiałów?

Dyskusja

9 komentarzy
Mati_95 2026-07-11 17:22
Dużo zależy od tego, czy szyjesz zwykłą maszyną domową, owerlokiem, czy coverem, bo każda trochę inaczej reaguje na jersey i cieńsze dzianiny. Ja przy jerseyu częściej sięgam po stretch albo jersey 75/11, przy cienkiej bawełnie raczej cieńszą uniwersalną lub microtex, a przy wiskozie wszystko zależy, czy to tkanina, czy dzianina. Dobrze mieć pod ręką kilka typów, bo czasem sama zmiana igły robi większą różnicę niż regulacja naprężenia. Na jakiej maszynie szyjesz i czy problem dotyczy bardziej przepuszczania ściegu, czy zaciągania nitek?
MirekSzwy 2026-07-11 18:28 Odpowiedź do: Mati_95
Mati_95 dobrze to ujął, bo typ maszyny robi sporą różnicę; u mnie przy jerseyu zwykle wygrywa stretch 75/11, przy stabilniejszej dzianinie jersey, a do cienkiej bawełny i wiskozy częściej biorę microtex 70/10 albo 75/11, bo mniej szarpie włókna. Jeśli pojawiają się przepuszczone ściegi, pierwsze sprawdziłabym świeżą igłę i dopasowanie nici, a potem dopiero zmieniałabym typ igły.
PatrykWear 2026-07-17 21:12 Odpowiedź do: Mati_95
Też mam podobnie jak Mati_95, bo przy jerseyu zwykła uniwersalna potrafiła mi przepuszczać ścieg, a stretch 75/11 zwykle ogarnia temat dużo lepiej. Przy wiskozie sporo zależy od tego, czy to dzianina czy tkanina, bo wtedy igła potrafi robić dużą różnicę.
TomekPrint90 2026-07-11 17:46
U mnie nie sprawdziła się jedna igła do wszystkiego, bo jersey, wiskoza i cienka bawełna potrafią reagować zupełnie inaczej. Do jerseyu najczęściej biorę jersey albo stretch 75, a jeśli dzianina jest bardzo elastyczna i maszyna zaczyna przepuszczać ściegi, to stretch zwykle ratuje sytuację. Przy wiskozie, zwłaszcza takiej lejącej i cienkiej, częściej sięgam po microtex 60 albo 70, bo robi czystsze wkłucie i mniej ciągnie nitki. Do cienkiej bawełny dobrze chodzi mi uniwersalna 70, a przy bardzo gęsto tkanej też microtex 70. Dużo zależy też od nici, bo zbyt gruba nitka przy cienkiej igle potrafi robić brzydki ścieg albo marszczyć materiał. Ja mam zawsze pod ręką 60, 70 i 75, bo różnica jest naprawdę widoczna, szczególnie na jasnych i delikatnych tkaninach. Jeśli pojawiają się dziurki po szyciu dzianiny, to zwykle zmieniam igłę na bardziej zaokrągloną, a jeśli materiał się zaciąga, idę w cieńszą i ostrzejszą. Jakiej maszyny używasz i czy problem bardziej dotyczy przepuszczania ściegów, czy zaciągania materiału?
BartekStreet 2026-07-11 18:11
U mnie nie ma jednej igły do wszystkiego, bo jersey, wiskoza i cienka bawełna potrafią się zachowywać zupełnie inaczej. Do jerseyu najczęściej zakładam jersey albo stretch 75, a jeśli materiał jest bardzo elastyczny i maszyna zaczyna przepuszczać ściegi, to stretch zwykle ratuje sytuację. Przy cienkiej wiskozie lepiej sprawdza mi się microtex 70, bo robi ładny, czysty ścieg i mniej ciągnie nitki niż zwykła uniwersalna. Do delikatnej bawełny używam zazwyczaj 70 albo 80, zależnie od splotu i nici. Zauważyłam też, że świeża igła robi ogromną różnicę, zwłaszcza przy dzianinach, bo lekko stępiona od razu potrafi robić małe dziurki albo zaciągnięcia. W małej pracowni trzymałabym pod ręką stretch 75, jersey 75 i microtex 70/80, bo to u mnie pokrywa większość takich szyciowych przypadków. Dużo zależy też od nici i ustawienia naprężenia, więc czasem sama zmiana igły nie rozwiązuje wszystkiego. Na jakiej maszynie szyjesz, domowej czy przemysłowej?
RobertSitodruk 2026-07-11 18:14
U mnie do jerseyu najlepiej sprawdzają się igły stretch albo jersey 75/11, a przy cieńszych dzianinach czasem nawet 70/10. Do wiskozy i cienkiej bawełny częściej biorę microtex 60/8 albo 70/10, bo robi ładniejszy ścieg i mniej szarpie nitki. Dobrze mieć kilka typów pod ręką, bo dużo zależy od konkretnego materiału i nici. Na jakiej maszynie szyjesz, domowej czy przemysłowej?
HubertTee 2026-07-11 21:17
Ja mam zwykle kilka typów pod ręką: do jerseyu najczęściej stretch albo jersey 75/11, do wiskozy i cienkiej bawełny cienką microtex 60/8–70/10, bo robi ładny ścieg i mniej szarpie nitki. Dużo zależy od konkretnego materiału i nici, szyjesz bardziej dzianiny czy tkaniny?
Rafal_91 2026-07-12 08:00 Odpowiedź do: HubertTee
HubertTee dobrze to ujął, bo przy takich materiałach jedna igła raczej nie ogarnie wszystkiego. U mnie przy jerseyu lepiej wypada stretch, zwłaszcza gdy dzianina ma elastan, a jersey zostawiam do bardziej stabilnych dzianin. Do cienkiej wiskozy i bawełny też częściej sięgam po microtex 60/8 albo 70/10, bo daje równy ścieg i mniej widać naruszenie włókien. Przy przepuszczaniu ściegu sprawdziłabym jeszcze nici i naprężenie, bo czasem problem nie siedzi tylko w igle. Jaką maszyną szyjesz, domową czy przemysłową?
AntekBluzy 2026-07-21 17:03
A jaką maszyną szyjesz i czy problem pojawia się bardziej przy dzianinach, czy też przy cienkiej wiskozie/bawełnie? Bo przy jerseyu często różnicę robi nie tylko typ igły, ale też jej grubość, stan igły i sama nitka. Ja bym rozdzielił igły do dzianin i tkanin, bo stretch/jersey zachowują się inaczej niż microtex przy cienkich, śliskich materiałach. Jakie grubości igieł masz teraz pod ręką?