Dlaczego kaptur w bluzie ciągnie dekolt do tyłu po wszyciu?

Basia_91 2026-07-09 19:21
Szyję krótką serię bluz dla małej marki streetwearowej i mam problem z kapturem, który po wszyciu wyraźnie ciągnie całą górę bluzy do tyłu. Prowadzę jednoosobową działalność i jestem na etapie odszywania próbnej partii 30 sztuk, więc chciałabym zrozumieć, czy błąd jest w konstrukcji, krojeniu czy samym szyciu. Materiał to dzianina dresowa pętelkowa około 280 g, a kaptur jest dwuwarstwowy, bez dodatkowego usztywnienia. Po założeniu bluzy przód pod szyją lekko podjeżdża, ramiona układają się dziwnie, a kaptur odstaje tak, jakby był za ciężki albo źle wyważony. W wykroju podkrój szyi wyglądał poprawnie, ale po zszyciu całość nie leży tak jak w odszyciu z cieńszej dzianiny. Problem pojawia się głównie w rozmiarach M i L, a koszt materiału na próbę wyniósł już około 900 zł, więc nie chcę ciąć kolejnej partii bez sprawdzenia przyczyny. Czy ktoś spotkał się z tym, że kaptur w bluzie po wszyciu ciągnie dekolt do tyłu i zaburza ułożenie ramion?

Dyskusja

3 komentarzy
TomekPrint90 2026-07-09 20:52
Najczęściej to nie samo wszycie, tylko suma: za ciężki dwuwarstwowy kaptur względem przodu, za krótki/źle wyprofilowany podkrój szyi albo punkt doszycia kaptura cofnięty za bardzo do tyłu. Przy pętelce 280 g dwie warstwy potrafią już ciągnąć, szczególnie jeśli bluza ma krótki przód albo dość luźne ramię. Sprawdziłabym na próbce, czy po odpięciu kaptura dekolt wraca na miejsce, a potem czy linia wszycia kaptura nie wymaga przesunięcia trochę bardziej do przodu lub dodania luzu przy przodzie. Czy kaptur masz krojony z tego samego materiału w obu warstwach?
PawelStreet 2026-07-09 20:58 Odpowiedź do: TomekPrint90
Tomek dobrze to ujął, bo przy takim kapturze problem często wychodzi dopiero jako połączenie kilku drobiazgów, a nie jeden oczywisty błąd. Sprawdziłabym na próbnej sztuce, czy przód nie jest po prostu za lekki albo za krótki względem ciężaru kaptura, bo dwie warstwy pętelki 280 g potrafią mocno pracować do tyłu. Do tego zerknij, czy podkrój szyi z przodu nie jest zbyt płytki i czy kaptur nie zaczyna się za daleko za linią barku. U mnie kiedyś pomogło lekkie przesunięcie punktów wszycia do przodu i minimalne odchudzenie kaptura w konstrukcji. Masz możliwość przypiąć kaptur na fastrygę 1-1,5 cm bardziej do przodu i zobaczyć, czy bluza od razu lepiej siada?
DomiCasual 2026-07-10 10:15
Miałam podobnie przy cięższym dwuwarstwowym kapturze i u mnie winny był trochę za krótki podkrój szyi z tyłu plus kaptur wszyty z lekkim naciągnięciem, więc całość od razu uciekała do tyłu. Sprawdzałaś, czy po rozpruciu kaptura bluza sama dobrze leży na ramionach?