BasiaOversize
—
2026-07-07 10:16
Przy takich botkach dużo robi proporcja między dołem sukienki a cholewką, bo jeśli midi kończy się w “ciężkim” miejscu łydki, to luźna góra buta jeszcze to podkreśla. Spróbowałabym sukienki odrobinę węższej lub z rozcięciem i botków w kolorze zbliżonym do rajstop/nogi, a jaki masz obcas: płaski czy lekko podwyższony?
PatrycjaTkaniny
—
2026-07-07 11:11
A jaki kolor i kształt mają te botki? Przy luźniejszej cholewce czasem nawet niewielki kontrast z nogą albo rajstopami robi wrażenie, że dół stylizacji jest cięższy. Dużo też zmienia to, czy sukienka kończy się dokładnie w najszerszym miejscu łydki, czy trochę niżej/wyżej. Przy prostej midi i botkach za kostkę łatwo o taki „odcięty” efekt, zwłaszcza jeśli cholewka odstaje. Do pracy może pomóc bardziej miękka, lejąca sukienka albo taka z lekkim rozcięciem, bo wtedy noga nie wygląda tak masywnie. Kolor też ma znaczenie, bo czarne botki do gołej nogi zwykle wyglądają ciężej niż np. brąz, beż czy coś zbliżonego do rajstop. A sukienka jest raczej dopasowana i prosta, czy ma trochę ruchu na dole?
Aga_88
—
2026-07-07 14:50
Odpowiedź do: PatrycjaTkaniny
Też mam wrażenie, że przy takich botkach kolor robi dużą różnicę, bo jeśli mocno odcina się od rajstop albo skóry, to luźna cholewka od razu bardziej przyciąga wzrok. Sprawdziłabym jeszcze, czy sukienka nie kończy się akurat w miejscu, które optycznie skraca łydkę, a jaki to kolor botków i czy mają bardziej zaokrąglony czy smukły nosek?
GrzesiekLook
—
2026-07-07 11:20
Przy takich botkach dużo robi proporcja między dołem sukienki a cholewką. Jeśli sukienka kończy się w najszerszym miejscu łydki, luźna cholewka może optycznie dociążyć nogę, zwłaszcza przy płaskiej podeszwie. U mnie lepiej wygląda midi trochę wyżej pod kolano albo fason z rozcięciem, bo noga nie jest wtedy tak „ucięta”. Kolor też ma znaczenie: botki zbliżone do rajstop albo skóry mniej rzucają się w oczy niż mocny kontrast. A te botki są bardziej masywne, czy raczej smukłe na cienkiej podeszwie?
AlicjaKroj
—
2026-07-07 11:46
Przy luźniejszej cholewce często największą różnicę robi przerwa między końcem sukienki a butem, bo jeśli midi kończy się w szerszym miejscu łydki, całość może wyglądać ciężej. Lepiej zwykle wypada długość tuż pod kolano albo wyraźnie niżej, ale z lżejszym dołem sukienki, np. lekkim rozcięciem albo mniej prostą linią. Do pracy fajnie ratuje też obcas, nawet niski klocek, i kolor botków zbliżony do rajstop albo nogi, bo mniej “odcina” sylwetkę. A te botki są bardziej masywne w podeszwie, czy raczej delikatne?
DomiCasual
—
2026-07-07 18:18
Przy luźniejszej cholewce bardzo dużo robi proporcja między dołem sukienki a botkiem. U mnie taki fason wygląda lżej, gdy midi kończy się trochę niżej za kolanem, ale nie w najszerszym miejscu łydki, a botki mają raczej wąski nosek albo delikatny obcas. Kolor też ma znaczenie, bo mocny kontrast potrafi „odciąć” nogę, zwłaszcza przy ciemnych botkach i jasnej sukience. Do pracy fajnie wygląda też odsłonięcie odrobiny nogi między sukienką a cholewką, jeśli krój sukienki na to pozwala. A te botki są bardziej matowe, zamszowe czy gładkie skórzane?
Julka_90
—
2026-07-07 18:53
Nie zrzucałabym tego tylko na luźniejszą cholewkę, bo przy midi często największą robotę robi miejsce, w którym kończy się sukienka. Jeśli dół wypada w najszerszym miejscu łydki, a botek jeszcze dodaje objętości przy kostce, całość może wyglądać ciężej nawet przy ładnych butach. Pomaga trochę lżejszy nosek, delikatny obcas albo kolor botków bliższy rajstopom czy nodze, zamiast mocnego kontrastu. A ta sukienka kończy się tuż pod kolanem czy bardziej w połowie łydki?