MichalinaStyl
—
2026-07-03 09:31
U mnie przy takim zestawie najlepiej wygląda kamizelka kończąca się trochę nad kolanem albo w okolicy kolana, ale ważniejsze było to, żeby nie opinała się na biodrach i ładnie szła pionową linią. W talii lubię lekkie zaznaczenie, nie mocne wcięcie, bo do pracy wygląda to spokojniej i nie skraca sylwetki.
NinaBluza
—
2026-07-03 09:52
U mnie przy takim zestawie większą różnicę robił krój kamizelki niż sama długość co do centymetra. Do ołówkowej sukienki najlepiej wyglądała taka, która lekko zaznacza talię albo chociaż nie odstaje na biodrach, bo prosty, sztywny fason potrafił mi robić cięższą sylwetkę. Jeśli kamizelka kończyła się trochę przed kolanem albo minimalnie za, było ok, ale przy długości równo w najszerszym miejscu łydki całość robiła się mniej zgrabna. Do pracy fajnie wygląda też rozpięta, wtedy pionowe linie ładnie wysmuklają. Jaką długość ma Twoja sukienka, do kolan czy za kolano?
DomiCasual
—
2026-07-03 10:12
A jaka to sukienka: kończy się w kolano czy trochę za kolano? Przy takim zestawie sporo zależy też od tego, czy kamizelka ma miękko opadać po bokach, czy trzyma sztywniejszą linię na biodrach.
OliwiaLook
—
2026-07-03 10:29
Przy takim zestawie patrzyłabym głównie na to, jak kamizelka układa się na biodrach i czy nie robi tam dodatkowej objętości. Sama długość też ma znaczenie, ale nie musi kończyć się dokładnie w konkretnym miejscu względem kolan. Przy sukience ołówkowej dobrze wygląda kamizelka, która kończy się mniej więcej w okolicy kolana albo trochę poniżej, bo wtedy linia sylwetki zostaje spokojna i pionowa. Jeśli kończy się w najszerszym miejscu uda albo bioder, może optycznie skracać nogi i poszerzać dół. W pracy fajnie wypada prostszy fason, lekko taliowany, ale bez mocnego opinania, bo wtedy całość wygląda elegancko, a nie sztywno. Pasek w talii może się sprawdzić, ale tylko jeśli sukienka nie marszczy się pod spodem i materiał kamizelki nie jest zbyt gruby. Dużo robi też kolor, bo kamizelka w podobnej tonacji do sukienki wydłuża sylwetkę, a mocny kontrast bardziej ją dzieli. Jaką długość ma Twoja sukienka: przed kolano, do kolana czy za kolano?
OskarModa
—
Odpowiedź do: OliwiaLook
Też bym bardziej patrzyła na biodra niż na samą długość, bo przy ołówkowej sukience każda dodatkowa objętość od razu zmienia proporcje. U mnie najlepiej wygląda prosta, lekko taliowana kamizelka, która miękko opada i nie odstaje po bokach, a sukienka ma być raczej do kolan czy za kolano?
PolaFashion
—
Odpowiedź do: OliwiaLook
Zgadzam się z Oliwią, że przy takim połączeniu biodra robią dużą różnicę, bo sukienka ołówkowa sama w sobie mocno rysuje linię sylwetki. Jeśli kamizelka odstaje albo kończy się w miejscu, które poszerza biodra, całość może wyglądać ciężej, nawet gdy długość teoretycznie jest dobra. U mnie najlepiej wyglądają kamizelki lekko taliowane, ale nie mocno opinające, bo wtedy zostaje elegancka linia bez efektu „pancerza”. Prosty fason też może się sprawdzić, tylko fajnie, gdy materiał miękko opada i nie jest zbyt sztywny. Do pracy dobrze wygląda też kamizelka noszona rozpięta, bo pionowe linie optycznie wysmuklają i nie przecinają sylwetki w dziwnym miejscu. Co do długości, bardziej patrzyłabym, czy całość kończy się płynnie względem sukienki, a nie czy trafia idealnie nad albo pod kolano. Dużo robią też buty, bo przy dłuższej kamizelce nawet niewielki obcas potrafi poprawić proporcje. A sukienka, o której myślisz, jest przed kolano czy raczej za kolano?
EdytaSzycie
—
2026-07-03 12:28
Odpowiedź do: PolaFashion
Też bym nie skupiała się wyłącznie na samej długości, bo czasem większe znaczenie ma to, czy kamizelka miękko opada przy biodrach i nie robi tam dodatkowej objętości. Przy sukience ołówkowej dobrze wygląda fason lekko zaznaczający talię, ale bez mocnego opinania.
MartaKolor
—
2026-07-03 13:24
U mnie przy takim zestawie bardziej robi różnicę krój niż sama długość co do centymetra. Jeśli kamizelka kończy się mniej więcej w okolicy kolan albo trochę powyżej i miękko układa się przy biodrach, sylwetka wygląda lżej, a sukienka ołówkowa dalej trzyma proporcje. Zbyt sztywna i szeroka kamizelka potrafi zrobić taki „blok”, szczególnie w pracy, gdzie całość ma wyglądać schludnie. Ja lubię fason lekko zaznaczony w talii, ale nie mocno dopasowany, bo wtedy jest elegancko i wygodnie. Masz sukienkę do kolan czy trochę za kolano?