Weronika87
—
2026-07-03 08:13
Przy grubej, elastycznej dzianinie klasyczny nadruk foliowy albo gruba farba może faktycznie popękać na oczkach i zrobić sztywną łatę. Lepiej sprawdza się coś bardziej miękkiego i pracującego z materiałem, np. haft o małej gęstości, naszywka z cienkiej tkaniny albo bardzo delikatny sitodruk elastyczną farbą, jeśli wykonawca ma doświadczenie z dzianinami. Przy niewielkim wzorze unikałbym dużych pełnych powierzchni, bo im większa jednolita plama, tym bardziej będzie się odznaczać na swetrze. Jaki to ma być motyw: napis, logo czy prosty znak?
TeresaJeans
—
2026-07-03 08:22
Odpowiedź do: Weronika87
Też mam podobne skojarzenie jak Weronika87, bo przy takiej dzianinie sam „nadruk” może się zachować różnie zależnie od tego, jak mocno sweter pracuje. Przy małym znaku chyba dużo zależy od miejsca, bo inaczej będzie na klatce, a inaczej np. na rękawie czy przy ściągaczu. Dopytałbym wykonawcę, czy robił próby na grubszych oczkach, bo na gładkiej bluzie efekt może wyglądać zupełnie inaczej. A ten nadruk ma być bardziej napisowy, czy jakiś prosty symbol/logo?
KasiaBasic
—
2026-07-03 08:27
Odpowiedź do: TeresaJeans
Masz rację, przy takiej dzianinie samo miejsce robi dużą różnicę, bo tam gdzie sweter się rozciąga, nadruk szybciej zacznie pracować razem z oczkami. Przy małym znaku rozważyłbym raczej haft, naszywkę albo bardzo elastyczny termotransfer testowany na próbce; gdzie dokładnie ma być ten nadruk?
UlaSzew
—
2026-07-03 08:38
Przy takiej dzianinie klasyczny nadruk może faktycznie różnie się zachować, ale nie każdy od razu będzie pękał — dużo zależy od techniki i wielkości grafiki. Przy małym znaku rozważyłbym raczej haft, naszywkę albo bardzo elastyczny transfer, tylko dobrze byłoby najpierw zrobić próbę na podobnym kawałku materiału.
MagdaLook
—
2026-07-03 10:47
Miałem podobny temat z grubszą dzianiną i klasyczny nadruk folią średnio się sprawdził, bo po kilku praniach zaczął pracować razem z oczkami i miejscami wyglądał na popękany. Dużo lepiej wyszedł mały haft albo naszywka z cienkiej, miękkiej tkaniny, bo nie robiły takiej sztywnej plamy na swetrze. Przy takim materiale raczej unikałbym dużych pełnych powierzchni nadruku, bo dzianina i tak będzie się rozciągać inaczej niż farba czy folia. Ten nadruk ma być bardziej logo/napis, czy coś z większą wypełnioną grafiką?
AldonaModa
—
2026-07-03 15:11
Miałem podobny temat z grubszą dzianiną i klasyczny nadruk faktycznie kiepsko się na tym układał, bo wchodził w oczka i robił się taki „plac” na materiale. U mnie lepiej wyszedł mały haft albo cienka naszywka, bo sweter dalej normalnie pracował i nic nie pękało przy rozciąganiu. Jeśli nadruk musi być koniecznie bezpośrednio na dzianinie, to raczej tylko bardzo mały, prosty wzór i bez dużych wypełnionych powierzchni. Jaki to ma być motyw, bardziej napis czy mała grafika?