Jaki coverlock do podwijania jerseyu i wiskozy wybrać do małej pracowni odzieżowej?
OverlockEwa
—
2026-06-30 20:13
Prowadzę małą pracownię odzieżową jako jednoosobową działalność i coraz częściej szyję krótkie serie bluzek, sukienek oraz topów z jerseyu, wiskozy i cienkiej dzianiny. Do tej pory podwijam doły i rękawy na zwykłej maszynie, ale przy większej liczbie zamówień zaczyna to zajmować za dużo czasu i nie zawsze wygląda tak równo, jak bym chciała. Myślę o zakupie coverlocka albo renderki, głównie do estetycznego wykańczania dołów, dekoltów i rękawów w ubraniach damskich. Budżet mam mniej więcej do 3500 zł, ale wolę dopłacić, jeśli sprzęt faktycznie będzie stabilny przy cieńszych materiałach i nie będzie ciągle kaprysił z naprężeniem nici. Pracownia jest na etapie rozwijania stałej sprzedaży online, więc zależy mi na sprzęcie, który wytrzyma regularne używanie kilka dni w tygodniu. Czy w takim zastosowaniu lepiej szukać prostszej renderki tylko do ściegu drabinkowego, czy modelu z większą liczbą funkcji? Na jakie modele warto patrzeć, żeby dobrze radziły sobie z jerseyem i wiskozą w małej pracowni?