UlaSzew
—
2026-06-29 20:27
Przy luźniejszej sukience koszulowej dobrze wygląda szerszy pasek, ale raczej miękki i bez dużej, ciężkiej klamry, bo wtedy nie robi takiego „bloku” w talii. Dużo też zależy od tego, czy sukienka ma prosty krój, czy lekko rozszerza się na dole.
PawelStreet
—
2026-06-29 21:25
Odpowiedź do: UlaSzew
Też mam takie wrażenie, że przy luźniejszej koszulowej sukience sam pasek to nie wszystko, bo materiał potrafi się różnie układać pod spodem. Miękki pasek bez masywnej klamry brzmi sensownie, zwłaszcza jeśli nie odcina talii zbyt ostro. Przy prostym kroju chyba łatwiej o efekt „ściśnięcia”, a przy lekko rozszerzanym dole całość wygląda lżej. A przy jakiej długości sukienki najczęściej widzisz ten problem?
Ola_91
—
2026-06-29 21:29
U mnie przy koszulowych sukienkach najlepiej wypada pasek szeroki, ale dość miękki i w kolorze zbliżonym do sukienki albo butów, bo wtedy nie robi mocnego „odcięcia” w talii. Duża klamra potrafi dodać ciężkości, więc jeśli sukienka jest z cienkiej wiskozy, brałabym raczej prostsze zapięcie.
Julka_90
—
2026-06-30 09:16
Odpowiedź do: Ola_91
Ola, też mam wrażenie, że miękkość paska dużo zmienia, bo sztywny przy luźnej sukience od razu robi taki „pancerzyk” w talii. A przy większej klamrze patrzysz bardziej na jej kolor, czy na sam rozmiar i kształt?
MajaTrend
—
2026-06-29 21:40
Przy sukience koszulowej szeroki pasek zwykle wygląda lżej, gdy nie kontrastuje mocno z materiałem, tylko jest w zbliżonym kolorze albo ma miękką fakturę, np. zamsz, plecionkę czy matową skórę. Duża, błyszcząca klamra potrafi od razu dodać ciężaru w talii, więc lepiej grają modele z płaskim zapięciem albo wiązane, szczególnie przy wiskozie i luźnej bawełnie. Pomaga też założenie paska odrobinę wyżej niż naturalna talia i lekkie wysunięcie materiału nad paskiem, żeby nie robił się ciasny „wałek”. A chodzi bardziej o sylwetki z wyraźną talią czy raczej proste, mniej wcięte?
IlonaStyl
—
2026-06-29 22:30
U mnie przy koszulowych sukienkach najlepiej sprawdza się szerszy pasek, ale miękki, nie taki sztywny „gorsetowy”, bo wtedy nie robi ostrego odcięcia w talii. Fajnie wygląda też pasek w kolorze zbliżonym do sukienki albo butów, bo nie przecina sylwetki tak mocno. Przy luźnej bawełnie często pomaga lekkie podciągnięcie materiału nad paskiem, żeby góra nie była napięta i całość wyglądała swobodniej. A te większe klamry zostawiłabym raczej do prostych, jednolitych sukienek, bo przy wzorach szybko robi się za dużo.