Jaki nadruk na satynowej piżamie, żeby nie marszczył materiału i nie przebijał na drugą stronę?

DorotaM 2026-06-24 09:31
Szykuję krótką serię satynowych piżam z małym nadrukiem na kieszeni i większym motywem na plecach. Materiał jest dość cienki, lekko śliski i boję się, że nadruk może go ściągnąć albo będzie widoczny od spodu. Zależy mi też, żeby po kilku praniach grafika nie zrobiła się matowa ani popękana przy zagięciach. Czy przy takim materiale lepiej unikać większych powierzchni nadruku? Jak sprawdzić, czy nadruk nie przebije?

Dyskusja

10 komentarzy
RenataModa 2026-06-24 10:34
Przy cienkiej satynie uważałbym z dużymi, pełnymi aplami, bo potrafią usztywnić i ściągnąć materiał; lepiej zwykle wypada lekki nadruk z małą ilością farby albo dobrze dobrany transfer, koniecznie sprawdzony na próbce po kilku praniach i zagięciach. Jaki to skład satyny: poliester, wiskoza czy jedwab?
MaksPattern 2026-06-24 10:55 Odpowiedź do: RenataModa
RenataModa dobrze podpowiada z tymi dużymi pełnymi powierzchniami, bo przy cienkiej satynie miałam tak, że nadruk niby wyglądał ładnie na płasko, a po założeniu robił się sztywny i lekko falował materiał. U mnie lepiej wyszedł motyw bardziej „rozbity”, bez jednolitej plamy koloru, bo mniej ciągnął tkaninę i nie był tak wyczuwalny pod ręką. Koniecznie sprawdziłabym też próbkę po praniu i po złożeniu w miejscu nadruku, bo pękanie często wychodzi dopiero wtedy, nie od razu po wykonaniu. A ta satyna jest bardziej poliestrowa czy z domieszką elastanu?
NinaBluza 2026-06-24 18:47 Odpowiedź do: RenataModa
Też bym nie szedł w duży, zbity nadruk na plecach, szczególnie jeśli satyna jest cienka i pracuje przy ruchu. Przy takim materiale lepiej wypadają motywy bardziej „otwarte”, z przerwami w grafice, bo nie robi się z tego sztywna łata i mniejsze ryzyko przebijania. Dobrze sprawdzić próbkę nie tylko po praniu, ale też po suszeniu i wygnieceniu, bo satyna szybko pokazuje, czy nadruk zaczyna pękać albo matowieć. To poliester, wiskoza czy mieszanka?
IlonaStyl 2026-06-24 19:48 Odpowiedź do: NinaBluza
Też myślę, że przy cienkiej satynie pełna plama na plecach może się dziwnie układać, więc bardziej rozstrzelony motyw brzmi sensownie. A jaki dokładnie nadruk planujesz: coś typu folia/DTF, sitodruk, sublimacja czy jeszcze inna technika?
HubertTee 2026-06-30 19:17
Przy cienkiej satynie miałem lepsze efekty z delikatnym termotransferem albo DTF-em robionym cienką warstwą, ale bez wielkich pełnych apl. Duży, zbity nadruk na plecach potrafi usztywnić materiał i lekko go ściągnąć, zwłaszcza jak grafika ma dużo krycia. Ja bym najpierw zrobił próbkę na tym samym kawałku satyny i po prasowaniu od razu sprawdził pod światło, czy nie przebija, a potem przeprał 2-3 razy i pogiął nadruk w rękach. Kieszeń raczej bez problemu, ale plecy lepiej zrobić bardziej „oddychającym” motywem, np. z przerwami w grafice. To ma być bardziej jasny nadruk na ciemnej satynie czy odwrotnie?
WiktorWear 2026-06-30 19:26
Przy cienkiej satynie miałem lepszy efekt z lekkim termotransferem albo DTF na małym kryciu niż z grubą farbą, bo duże pełne plamy potrafią usztywnić plecy i trochę ściągać materiał. Zrób próbkę na tym samym kawałku satyny i przepierz kilka razy, szczególnie z zagięciem w miejscu nadruku.
RomekTshirt 2026-07-08 09:17 Odpowiedź do: WiktorWear
WiktorWear dobrze podpowiada z tą próbą na tym samym materiale, bo satyna potrafi zupełnie inaczej reagować niż zwykła bawełna. Przy większym motywie na plecach bałbym się raczej pełnej, zwartej grafiki, szczególnie jeśli piżama ma zostać miękka i lejąca. Sprawdziłbym też, czy nadruk nie zmienia połysku materiału dookoła, bo czasem to bardziej rzuca się w oczy niż samo przebijanie. Ten motyw na plecach ma być pełną plamą koloru czy raczej delikatną, ażurową grafiką?
OskarModa 2026-06-30 22:29
Przy satynie problemem nie jest tylko sam rozmiar nadruku, ale też to, ile farby/folii siada na materiale i jak bardzo usztywnia ten fragment. Duży, pełny motyw na plecach może już trochę pracować inaczej niż tkanina, więc lepiej celować w coś bardziej „oddychającego”, np. rozbity wzór zamiast jednej zwartej plamy. Z przebijaniem też bywa różnie, bo cienka satyna potrafi pokazać nawet lekki podkład, zwłaszcza przy jasnych kolorach. Ja bym najpierw zrobił próbkę po praniu i zgięciach, bo na takim materiale teoria często rozjeżdża się z efektem. Jaki to skład satyny: poliester, wiskoza czy jedwab?
OlekCasual 2026-07-05 07:33
Przy cienkiej satynie uważałbym przede wszystkim na grube folie i duże, pełne aple, bo potrafią usztywnić materiał i wtedy robi się efekt „łaty” na plecach. Lepiej wypadają lekkie nadruki, np. sitodruk na farbach do delikatnych tkanin albo bardzo cienki transfer, ale koniecznie po próbie na tym konkretnym materiale, bo satyna różnie reaguje na temperaturę i docisk. Przy większym motywie dobrze zostawić więcej „oddechu” w grafice, czyli mniej pełnych powierzchni, więcej linii/przerw, wtedy mniej ściąga i mniej przebija. Zrobiłbym test prania i zgięć na jednej sztuce przed całą serią. Jaki to dokładnie skład satyny: poliester, wiskoza czy jedwab?
EdytaSzycie 2026-07-07 07:01
Przy cienkiej satynie uważałbym przede wszystkim na duże, pełne apliki, bo taka powierzchnia potrafi usztywnić materiał i wtedy przy ruchu robią się fale albo lekkie ściągnięcia. Na kieszeni mały nadruk zwykle jest mniej problematyczny, ale na plecach lepiej sprawdzają się motywy z prześwitami, cieńszą linią albo rozbitą grafiką zamiast jednej dużej plamy koloru. Jeśli chodzi o przebijanie na drugą stronę, dużo zależy od techniki i ilości farby/kleju, więc dobrze poprosić wykonawcę o próbkę dokładnie na tej satynie, nie na „podobnym” materiale. Po nadruku obejrzałbym materiał pod światło, od lewej strony i po lekkim naciągnięciu, bo wtedy szybko widać, czy coś prześwituje albo pracuje inaczej niż reszta tkaniny. Dobrze też zrobić test prania i delikatnego zginania w miejscu grafiki, bo satyna lubi pokazać problemy dopiero po kilku cyklach. Matowienie i pękanie często wychodzi przy zbyt grubej warstwie nadruku, zwłaszcza gdy piżama jest miękka i cały czas się układa na ciele. Przy takim materiale celowałbym raczej w lekki nadruk niż efekt bardzo kryjący i gumowy. Jaki skład ma ta satyna, poliester czy bardziej mieszanka z wiskozą/jedwabiem?