Dlaczego główka rękawa po wszyciu marszczy się i robi bufkę?

JoannaZPragi 2026-06-24 08:51
Szyję żakiet z cienkiej wełny i po wszyciu rękawa główka nie układa się gładko, tylko robi się lekka bufka na wysokości ramienia. Problem widać głównie z przodu, mniej więcej na odcinku 8-10 cm od szwu barkowego. Przy fastrygowaniu wyglądało to jeszcze w miarę równo, ale po przeszyciu maszyną pojawiły się drobne marszczenia. Wykrój nie przewiduje marszczenia ani poduszek, więc nie wiem, czy to kwestia formy rękawa, podkroju pachy, czy samego wszywania. Czy ktoś spotkał się z takim efektem przy klasycznym rękawie w żakiecie?

Dyskusja

3 komentarzy
MirekSzwy 2026-06-24 10:31
U mnie tak się robiło, gdy główka rękawa miała odrobinę za dużo luzu albo materiał pod stopką lekko się rozciągnął podczas szycia, choć na fastrydze wyglądało dobrze. Spróbowałabym wypruć ten kawałek z przodu, lekko przeparować główkę i wszyć jeszcze raz drobniejszym ściegiem, bez ciągnięcia tkaniny.
IlonaStyl 2026-06-24 10:52 Odpowiedź do: MirekSzwy
MirekSzwy dobrze trafił z tym luzem w główce, bo przy cienkiej wełnie nawet mały nadmiar potrafi po maszynie wyjść jako bufka, zwłaszcza z przodu. Ja bym jeszcze sprawdziła, czy rękaw nie został minimalnie przesunięty względem nacinków, bo wtedy luz zamiast rozłożyć się na całej główce zbiera się właśnie na tych kilku centymetrach przy ramieniu. Pomaga też szyć z rękawem od strony ząbków, a nie od strony korpusu, bo transport trochę łatwiej „zabiera” nadmiar. Czy ta bufka znika albo mięknie po porządnym parowaniu na poduszce krawieckiej?
Weronika87 2026-06-24 11:17
To zwykle oznacza, że w główce rękawa jest trochę za dużo wdania albo materiał został lekko przepchnięty pod stopką przy szyciu, zwłaszcza na przodzie. Spróbuj rozpruć ten krótki odcinek, jeszcze raz rozłożyć nadmiar na większej długości i przeszyć wolniej, najlepiej z rękawem od strony ząbków transportu; czy prasowałaś główkę na jajku/krawieckiej poduszce po wszyciu?