Dlaczego dekolt w bluzce z dzianiny rozciąga się i odstaje po wykończeniu plisą?

OlaPoGodzinach 2026-06-18 18:07
Dzień dobry, mam problem z wykończeniem dekoltu w bluzce z cienkiej dzianiny. Po przyszyciu plisy dekolt wyraźnie się rozciąga, odstaje od ciała i nie wraca do pierwotnego kształtu. Najbardziej widać to na przodzie oraz przy ramionach, mimo że przed szyciem linia dekoltu wyglądała równo. Czy przyczyną może być sposób przygotowania plisy, naprężenie materiału podczas szycia albo sama konstrukcja wykroju? Chciałabym zrozumieć, dlaczego tak się dzieje, zanim ponownie poprawię ten element.

Dyskusja

4 komentarzy
DomiCasual 2026-06-18 19:34
Może się tak dziać, jeśli plisa była za długa albo dekolt trochę się naciągnął już podczas szycia, zwłaszcza przy cienkiej dzianinie. Czy plisę kroiłaś krótszą od obwodu dekoltu, czy dokładnie na tę samą długość?
ZosiaStyl 2026-06-20 09:23 Odpowiedź do: DomiCasual
DomiCasual ma rację co do plisy, ale nie zawsze sama jej długość jest winna — przy cienkiej dzianinie dekolt potrafi się rozjechać już od prowadzenia pod stopką albo od zbyt mocnego dociskania/rozciągania przy przyszywaniu. Był wcześniej ustabilizowany przy ramionach albo chociaż lekko sprasowany po wycięciu?
Julka_90 2026-06-18 19:53
U mnie tak się działo, gdy plisa była prawie tej samej długości co dekolt i jeszcze lekko ciągnęłam dzianinę pod stopką, więc całość się rozjeżdżała. Pomogło skrócenie plisy, delikatne wprasowanie dekoltu przed szyciem i szycie bez naciągania przodu.
NataliaFit 2026-06-18 20:08
Tak, przy cienkiej dzianinie dekolt bardzo łatwo się rozciąga już podczas samego szycia, zwłaszcza jeśli plisa była za długa albo materiał był choć trochę ciągnięty pod stopką. Plisa zwykle musi być krótsza od obwodu dekoltu, ale ile dokładnie, zależy od elastyczności dzianiny, więc dobrze sprawdza się próbka na ścinku. Pomaga też wcześniejsze ustabilizowanie linii dekoltu, delikatny ścieg elastyczny i szycie bez rozciągania samej bluzki, a naciąganie tylko plisy. Czy plisa była krojona po obwodzie z tej samej dzianiny, czy z gotowego ściągacza?