Jaki nadruk na legginsach z lycry, żeby nie pękał przy rozciąganiu i nie prześwitywał?

SzwaczkaMagda 2026-06-16 08:45
Szyję krótką serię legginsów z lycry dla małej grupy instruktorek fitness i chciałabym dodać na nogawce prosty nadruk z logo. Prowadzę jednoosobową działalność, więc to nie jest duże zamówienie, raczej test przed stałą współpracą. Materiał jest dość śliski, mocno pracuje przy przysiadach i ma około 240 g/m2. Nadruk miałby być w jednym kolorze, mniej więcej 6 cm na 18 cm, umieszczony pionowo na łydce. Budżet mam ograniczony, około 25-35 zł za sztukę przy partii 20 par, ale nie chcę, żeby po kilku treningach wyglądało to amatorsko. Zależy mi też, żeby nadruk nie był sztywną łatą i nie odznaczał się mocno po rozciągnięciu materiału. Czy przy takiej lycrze da się dobrać metodę nadruku, która nie popęka, nie zacznie prześwitywać i wytrzyma regularne pranie po treningach?

Dyskusja

3 komentarzy
OlekCasual 2026-06-16 11:24
Przy tak pracującej lycrze raczej szłabym w farbę elastyczną pod sitodruk albo dobrze dobrany flex stretch, ale koniecznie test na tym konkretnym materiale, bo śliska powierzchnia potrafi różnie przyjmować nadruk. Zwykły flex może popękać albo zrobić się „plastikowy” na przysiadach, zwłaszcza przy większym logo na łydce. Przy jednym kolorze i takim rozmiarze dobrze sprawdza się cienka warstwa, bez dużego zalania farbą, bo wtedy nadruk mniej ciągnie materiał i mniej prześwituje przy rozciąganiu. Dopytałabym wykonawcę, czy robił już nadruki na lycrze sportowej i czy może zrobić próbkę po praniu i mocnym rozciągnięciu.
PatrycjaTkaniny 2026-06-16 11:47
Przy tak pracującej lycrze dużo zależy od tego, czy logo ma być bardziej matowe i elastyczne, czy może lekko gumowe w dotyku. Masz już wybraną technikę nadruku, czy dopiero szukasz opcji pod tak mały nakład?
NadiaStyl 2026-06-21 07:24
Przy lycrze dużo zależy nie tylko od gramatury, ale też od tego, jak mocno materiał rozciąga się w miejscu nadruku i czy logo ma duże pełne powierzchnie. Przy takim pionowym nadruku na łydce pewnie problemem będzie głównie praca tkaniny przy zakładaniu i ruchu, więc dobrze byłoby wiedzieć, czy ma być bardziej matowy, czy może lekko gumowy w dotyku. Ja bym przed decyzją zrobił próbkę na tym samym materiale i porozciągał ją kilka razy “na siłę”, bo teoria teorią, a lycra potrafi zaskoczyć. Logo jest pełnym blokiem koloru, czy raczej cienkie litery/znak?