RomekTshirt
—
2026-06-16 08:49
Często taki efekt wychodzi nie z samej długości paska, tylko z tego, że góra spodni lekko się rozciąga podczas szycia albo pasek jest skrojony zbyt prosto względem kształtu talii. Przy średniej tkaninie pomaga też porządne podklejenie paska i fastryga przed przyszyciem, bo wtedy od razu widać, czy coś zaczyna „ciągnąć” przy bokach albo z przodu. Jeśli pasek jest zupełnie prosty, a talia w wykroju mocno zaokrąglona, może odstawać mimo zgodnych obwodów. Kroiłaś pasek po prostej nitce czy był lekko profilowany?
PiotrekFlex
—
2026-06-16 08:50
Może być kilka przyczyn i bez zdjęcia trochę trudno trafić w punkt. Często pasek zaczyna falować, jeśli góra spodni choć minimalnie się rozciągnęła podczas mierzenia, fastrygowania albo szycia. Przy średniej tkaninie potrafi też wyjść różnica między paskiem krojonym prosto a linią talii, która jednak ma lekki łuk. Jeśli marszczy się głównie przy przodzie i bokach, sprawdziłabym też, czy zapasy szwów nie robią tam zbyt dużej grubości i czy pasek nie został lekko naciągnięty pod stopką. Czasem problem daje też brak podklejenia albo zbyt miękka flizelina, bo pasek nie trzyma formy i zaczyna odstawać. Dobrze byłoby porównać długość paska i góry spodni już po zszyciu bocznych szwów, a nie tylko na etapie wykroju. A pasek kroiłaś po prostej nitce, czy miał jakiś kształt dopasowany do talii?
Rafal_91
—
2026-06-16 17:04
Odpowiedź do: PiotrekFlex
PiotrekFlex dobrze podpowiada, bo przy pasku nawet mała różnica potrafi potem wyjść jako marszczenie albo odstawanie. U mnie coś takiego zdarzało się, kiedy góra spodni rozciągnęła się już po wykrojeniu, zwłaszcza na łukach i przy szwach bocznych. Niby długość się zgadzała, ale po spięciu wychodziło, że jedna warstwa pracuje inaczej niż druga. Przy średniej tkaninie znaczenie ma też to, czy pasek był dobrze usztywniony i czy nie został wprasowany na płasko, jeśli talia ma jednak lekki łuk. Czasem pasek krojony zupełnie prosto nie chce się ładnie ułożyć na ciele, szczególnie gdy spodnie są bardziej dopasowane. Pomaga sprawdzić obwód góry spodni już po zszyciu zaszewek i boków, a nie tylko według papierowego wykroju. Ja bym też zerknęła, czy podczas przyszywania nie naciągasz jednej strony bardziej niż drugiej. Czy pasek masz krojony z jednego prostego paska, czy z osobnych, lekko profilowanych części?
RobertSitodruk
—
2026-06-17 09:59
Odpowiedź do: PiotrekFlex
PiotrekFlex dobrze to ujął, u mnie taki efekt najczęściej wychodził właśnie wtedy, gdy góra spodni minimalnie się naciągnęła, choć na oko długości się zgadzały. Przy średniej tkaninie pasek krojony całkiem prosto też potrafi się dziwnie zachować na talii, zwłaszcza z przodu i przy bokach. Pomagało mi najpierw dobrze ustabilizować górę spodni, gęściej przyszpilkować albo sfastrygować i dopiero wtedy szyć, bez ciągnięcia materiału pod stopką. A pasek masz krojony po prostej nitce, czy lekko modelowany pod kształt talii?
LeszekOversize
—
2026-06-16 17:42
To nie musi oznaczać błędu w kroju paska, bo często winne jest lekkie rozciągnięcie góry spodni podczas szycia albo nierówne wprasowanie zapasów przy bokach i przodzie. Czy pasek był krojony po prostej nitce i podklejony wkładem?