Jakie żelazko ze stacją parową sprawdzi się przy cienkiej bawełnie, wiskozie i dzianinach w małej pracowni?
DorotaM
—
2026-06-14 20:03
Prowadzę jednoosobową pracownię krawiecką jako działalność gospodarczą i coraz częściej szyję krótkie serie bluzek, sukienek oraz prostych kompletów z wiskozy, cienkiej bawełny i jerseyu. Do tej pory korzystałam ze zwykłego domowego żelazka, ale przy większej liczbie sztuk zaczyna mnie ograniczać czas prasowania i nierówne działanie pary. Szukam sprzętu, który poradzi sobie z delikatnymi materiałami, ale nie będzie przesadą do małej pracowni działającej raczej lokalnie niż produkcyjnie. Budżet mam wstępnie około 600-1000 zł, choć jeśli realnie warto dopłacić, chciałabym wiedzieć, na co patrzeć przed zakupem. Zależy mi też na tym, żeby stopa nie łapała łatwo zabrudzeń po flizelinie i żeby dało się wygodnie rozprasowywać szwy w dzianinach bez ich wyciągania. Czy w takiej skali lepiej szukać stacji parowej, żelazka przemysłowego z osobnym zbiornikiem, czy mocniejszego modelu domowego? Jakie parametry i rozwiązania faktycznie mają znaczenie przy codziennej pracy z cienkimi tkaninami, a co jest tylko marketingiem?