Dlaczego zaszewki piersiowe w bluzce tworzą ostre czubki i nie układają się gładko?

HaftAlicja 2026-06-12 10:00
Szyję prostą bluzkę z tkaniny bawełnianej i po zszyciu zaszewek piersiowych materiał nie układa się płynnie na biuście. Na końcach zaszewek powstają wyraźne ostre czubki, które są widoczne także po zaprasowaniu. Problem występuje po obu stronach, choć starałam się prowadzić szew dokładnie po oznaczonej linii. Czy przyczyną może być sam kształt zaszewki, sposób jej zakończenia albo dopasowanie wykroju do sylwetki?

Dyskusja

3 komentarzy
AldonaModa 2026-06-12 10:35
A jak kończysz samą zaszewkę przy czubku: szyjesz do zera i zostawiasz nitki do związania, czy robisz rygiel/cofanie? Bo przy bawełnie taki mały „ząbek” na końcu potrafi od razu zrobić widoczny czubek.
MirekSzwy 2026-06-12 10:55 Odpowiedź do: AldonaModa
AldonaModa dobrze podpowiada, bo cofanie na samym końcu zaszewki często robi taki mały twardy punkt i potem bawełna układa się w czubek zamiast płynnie zniknąć. Spróbuj kończyć szew dosłownie do zera, bez rygla, zostawić dłuższe nitki i związać je ręcznie, a jeśli dalej sterczy, sprawdź też, czy czubek zaszewki nie dochodzi za blisko najwyższego punktu biustu.
UlaSzew 2026-06-12 14:25
U mnie takie czubki robiły się zwykle wtedy, gdy kończyłam zaszewkę zbyt gwałtownie albo sam czubek wypadał za blisko najwyższego punktu biustu. Pomogło mi szycie ostatnich centymetrów prawie po samej krawędzi tkaniny i zostawienie nitek do ręcznego zawiązania, bez ryglowania.