Aga_88
—
2026-06-11 13:17
Może się tak dziać, gdy dół został choć trochę rozciągnięty podczas szycia, a przy cienkiej dzianinie od razu widać każdą falę. Czasem winny jest też zbyt gęsty albo zbyt mało elastyczny ścieg, za mocny docisk stopki, albo podwinięcie zaprasowane bez wcześniejszego ustabilizowania brzegu. Na bokach problem wychodzi mocniej, bo tam dzianina często pracuje po skosie i łatwiej się wyciąga. Prasowanie z parą może trochę pomóc, ale jeśli brzeg jest już mocno rozciągnięty, czasem trzeba spruć i podszyć luźniej, najlepiej po próbce. Jakim ściegiem podwijałaś dół?
LilaKolory
—
2026-06-11 13:49
U mnie tak falował dół, kiedy za mocno rozciągałam dzianinę pod stopką albo miałam za gęsty/mało elastyczny ścieg. Przy cienkiej dzianinie podwinięcie potrafi się też wyciągnąć już przy zaprasowaniu, zwłaszcza na bokach, gdzie materiał jest bardziej po skosie i pracuje przy ruchu. Pomagało mi szyć bez ciągnięcia, z mniejszym dociskiem stopki i wcześniej lekko ustabilizować brzeg, np. cienką taśmą do podkładania. Jakim ściegiem to szyłaś: prostym, zygzakiem czy podwójną igłą?
KasiaBasic
—
2026-06-11 14:12
Odpowiedź do: LilaKolory
Też bym podejrzewała rozciągnięcie dzianiny przy szyciu albo prasowaniu, zwłaszcza jeśli fala wychodzi bardziej po bokach. Przy cieńszych materiałach czasem wystarczy trochę za mocny docisk stopki albo prowadzenie materiału „na siłę” i dół zaczyna żyć własnym życiem. Dużo zależy też od tego, czy ścieg ma gdzie pracować, bo sztywniejszy potrafi ściągać albo wypychać brzeg. Szyłaś zwykłą maszyną, coverlockiem czy overlockiem z podwinięciem?
NorbertLook
—
2026-06-11 21:10
Odpowiedź do: LilaKolory
LilaKolory dobrze to ujęła, przy cienkiej dzianinie bardzo łatwo niechcący ją rozciągnąć już na etapie szycia albo prasowania. Dużo zależy też od tego, czy dół był tylko podwinięty i przeszyty zwykłym ściegiem, czy użyty był jakiś bardziej elastyczny ścieg. Na bokach faktycznie często wychodzi to mocniej, bo materiał inaczej tam pracuje i szybciej się odkształca. A szyłaś dół zwykłą maszyną czy overlockiem/renderką?
KlaraTkanina
—
2026-06-11 16:55
Takie falowanie bardzo często wychodzi przy cienkiej dzianinie, gdy dół zostanie choć trochę rozciągnięty podczas szycia albo stopka za mocno go przesuwa. Duże znaczenie ma też ścieg: zwykły prosty potrafi „usztywnić” brzeg i ciągnąć materiał, a zbyt gęsty zygzak albo za mocne naprężenie nici też robią fale. Pomaga wcześniejsze zaprasowanie podwinięcia, szycie bez naciągania, mniejszy docisk stopki i ścieg elastyczny albo podwójna igła, jeśli maszyna dobrze ją prowadzi. Na bokach problem bywa mocniejszy, bo tam dzianina pracuje po skosie i łatwiej się wyciąga. Jakim ściegiem szyłaś ten dół?
TeresaJeans
—
2026-06-11 19:39
Najczęściej dół faluje dlatego, że dzianina została lekko rozciągnięta podczas szycia albo ścieg nie pracuje z materiałem tak, jak trzeba. Przy cienkiej dzianinie łatwo też o zbyt szerokie lub nierówno zaprasowane podwinięcie, które robi się cięższe i zaczyna odstawać, zwłaszcza na bokach. Pomaga delikatne prasowanie bez ciągnięcia, mniejszy docisk stopki, igła do dzianin i elastyczny ścieg albo szycie podwójną igłą z dobrze ustawionym naprężeniem. A podwijałaś dół po wcześniejszym odłożeniu sukienki na wieszaku, czy od razu po zszyciu?
PaulinaFit
—
2026-06-20 09:37
A jakim ściegiem to podwijałaś i czy dół był wcześniej zaprasowany albo ustabilizowany? Przy cieńszej dzianinie bardzo łatwo ją rozciągnąć samym szyciem, zwłaszcza na bokach.