MagdaLook
—
2026-06-08 08:19
A przy tych dłuższych odcinkach falowanie pojawia się już od samego spięcia, czy dopiero podczas szycia? Pytam, bo przy jerseyu i wiskozie dużo zależy też od tego, czy klips tylko trzyma brzeg, czy trochę go ściska i rozciąga. U mnie przy cieńszych, lejących materiałach lepiej zachowują się mniejsze klipsy, ale gęściej rozstawione, bo nie robią takiego punktowego nacisku na brzegu. Te większe są wygodne przy grubszych warstwach, za to na cienkiej wiskozie potrafią zostawić odgniecenie, zwłaszcza jak materiał poleży spięty dłużej. Do podkładania dołów czasem pomaga też łapanie klipsem minimalnie dalej od samej krawędzi, żeby nie miażdżył brzegu. Przy bardzo delikatnej bawełnie sprawdziłabym najpierw kilka sztuk na ścinku, bo różnice między klipsami bywają większe niż się wydaje. Jakiej szerokości podłożenie robisz najczęściej, około 1 cm czy raczej więcej?
GosiaLook
—
2026-06-08 08:46
Odpowiedź do: MagdaLook
U mnie przy wiskozie falowanie zwykle wychodziło dopiero przy szyciu, jeśli klipsy były cięższe albo za mocno łapały brzeg, więc do takich lejących materiałów biorę raczej małe i gęściej rozłożone. Sprawdzałaś, czy po samym spięciu materiał już się lekko naciąga przy klipsach?
DomiCasual
—
2026-06-08 12:16
Odpowiedź do: MagdaLook
Też mam podobne odczucie jak MagdaLook, bo przy jerseyu i wiskozie problem często robi nie sam klips, tylko za mocny docisk i lekkie naciągnięcie brzegu. Do cienkich rzeczy bardziej pasują mi małe klipsy z delikatniejszą sprężyną, zakładane gęściej, ale bez „łapania” zbyt dużej ilości materiału.
TomekPrint90
—
2026-06-08 16:28
Do jerseyu i wiskozy zwykle lepiej biorą się małe, lekkie klipsy z gładkimi szczękami, bo standardowe potrafią dociskać za mocno i robić „ząbki” na brzegu, szczególnie na cienkiej dzianinie. Przy dłuższych odcinkach pomaga też wpinać je trochę gęściej, ale bez łapania zbyt dużej warstwy materiału naraz.