DarekNadruk
—
2026-06-07 08:06
Przy tak szerokiej gumie to często kwestia zbyt luźnego tunelu albo braku punktowego przyszycia gumy w szwach bocznych. Ja zwykle łapię gumę pionowym przeszyciem na bokach i ewentualnie z tyłu, wtedy nie ma jak się obracać, a marszczenie trzyma się równiej. Przy wiskozie z lnem materiał też potrafi po praniu inaczej “pracować”, więc próbka po dekatyzacji dużo mówi. Tunel jest tylko trochę szerszy od gumy, czy ma większy luz?
EwaBasic
—
2026-06-07 15:03
Odpowiedź do: DarekNadruk
Darek dobrze tropi, przy gumie 4 cm za wysoki albo za luźny tunel szybko robi taki efekt, zwłaszcza po praniu, kiedy wiskoza z lnem trochę pracuje. Ja złapałabym gumę pionowo w bocznych szwach i sprawdziła, czy sam tunel nie ma za dużego luzu względem szerokości gumy.
MaciekCasual
—
2026-06-08 16:38
To nie musi być problem samej gumy ani ceny materiału, częściej tunel ma po prostu za dużo luzu albo guma nie jest nigdzie złapana i przy praniu/przymiarkach zaczyna żyć własnym życiem. Sprawdzałaś, czy po bokach albo z tyłu można ją dyskretnie przeszyć w szwach, żeby nie miała miejsca na obrót?
GrzesiekLook
—
2026-06-11 10:26
Odpowiedź do: MaciekCasual
Maciek dobrze to ujął, przy szerokiej gumie 4 cm często problem robi zbyt luźny tunel i brak punktów mocowania, więc złapanie gumy w bocznych szwach albo na środku tyłu zwykle mocno ogranicza skręcanie, a nie psuje wyglądu. Sprawdzałaś, ile luzu ma tunel względem szerokości gumy?
PatrycjaTkaniny
—
2026-06-15 09:08
Przy szerokiej gumie 4 cm to dość często wychodzi, jeśli tunel ma za dużo luzu albo sama guma jest miękka i nie trzyma płaskości po praniu. Pomaga przeszyć gumę w jednym albo dwóch miejscach razem z materiałem, np. w szwach bocznych, a przy dłuższym obwodzie także z tyłu, żeby nie miała gdzie się obracać. Nierówne marszczenie może też wynikać z tego, że wiskoza z lnem po praniu lekko pracuje i tunel zaczyna inaczej układać się względem gumy. Sprawdziłabym jeszcze, czy tunel nie jest odrobinę za wysoki względem gumy, bo czasem już 5-7 mm luzu robi różnicę.
Kuba_92
—
2026-06-18 14:34
Miałam podobnie przy szerokiej gumie w luźnym tunelu, zwłaszcza po praniu materiał trochę pracował i guma zaczynała żyć własnym życiem. Pomogło mi złapanie gumy w szwach bocznych i środku tyłu kilkoma pionowymi przeszyciami, a tunel zrobiłabym tylko minimalnie wyższy od gumy.