Dlaczego gumka w pasie spódnicy skręca się w tunelu i nierówno marszczy materiał?

IgaZZaplecza 2026-06-07 06:45
Szyję krótką serię spódnic dla małej marki odzieżowej działającej jako jednoosobowa działalność, na razie jest to próbna partia 25 sztuk przed większym zamówieniem. Model ma prosty tunel w pasie i szeroką gumę 4 cm, a materiał to mieszanka wiskozy z lnem kupowana po około 52 zł za metr. Po pierwszym praniu testowym i kilku przymiarkach gumka zaczyna się obracać w tunelu, przez co pas wygląda nierówno i robią się miejscowe zgrubienia. Najbardziej widać to na bokach i z tyłu, zwłaszcza gdy klientka siada albo mocniej naciąga spódnicę przy zakładaniu. Tunel jest szyty na stebnówce, bez dodatkowych przeszyć przez środek gumy, bo w założeniu pas miał wyglądać możliwie czysto. Problem nie pojawia się od razu przy odszyciu, tylko po krótkim użytkowaniu, więc trudno mi go wyłapać na etapie kontroli gotowej sztuki. Czy przyczyną może być konstrukcja tunelu, rodzaj gumy, zapas luzu w pasie czy zachowanie samej tkaniny po praniu?

Dyskusja

6 komentarzy
DarekNadruk 2026-06-07 08:06
Przy tak szerokiej gumie to często kwestia zbyt luźnego tunelu albo braku punktowego przyszycia gumy w szwach bocznych. Ja zwykle łapię gumę pionowym przeszyciem na bokach i ewentualnie z tyłu, wtedy nie ma jak się obracać, a marszczenie trzyma się równiej. Przy wiskozie z lnem materiał też potrafi po praniu inaczej “pracować”, więc próbka po dekatyzacji dużo mówi. Tunel jest tylko trochę szerszy od gumy, czy ma większy luz?
EwaBasic 2026-06-07 15:03 Odpowiedź do: DarekNadruk
Darek dobrze tropi, przy gumie 4 cm za wysoki albo za luźny tunel szybko robi taki efekt, zwłaszcza po praniu, kiedy wiskoza z lnem trochę pracuje. Ja złapałabym gumę pionowo w bocznych szwach i sprawdziła, czy sam tunel nie ma za dużego luzu względem szerokości gumy.
MaciekCasual 2026-06-08 16:38
To nie musi być problem samej gumy ani ceny materiału, częściej tunel ma po prostu za dużo luzu albo guma nie jest nigdzie złapana i przy praniu/przymiarkach zaczyna żyć własnym życiem. Sprawdzałaś, czy po bokach albo z tyłu można ją dyskretnie przeszyć w szwach, żeby nie miała miejsca na obrót?
GrzesiekLook 2026-06-11 10:26 Odpowiedź do: MaciekCasual
Maciek dobrze to ujął, przy szerokiej gumie 4 cm często problem robi zbyt luźny tunel i brak punktów mocowania, więc złapanie gumy w bocznych szwach albo na środku tyłu zwykle mocno ogranicza skręcanie, a nie psuje wyglądu. Sprawdzałaś, ile luzu ma tunel względem szerokości gumy?
PatrycjaTkaniny 2026-06-15 09:08
Przy szerokiej gumie 4 cm to dość często wychodzi, jeśli tunel ma za dużo luzu albo sama guma jest miękka i nie trzyma płaskości po praniu. Pomaga przeszyć gumę w jednym albo dwóch miejscach razem z materiałem, np. w szwach bocznych, a przy dłuższym obwodzie także z tyłu, żeby nie miała gdzie się obracać. Nierówne marszczenie może też wynikać z tego, że wiskoza z lnem po praniu lekko pracuje i tunel zaczyna inaczej układać się względem gumy. Sprawdziłabym jeszcze, czy tunel nie jest odrobinę za wysoki względem gumy, bo czasem już 5-7 mm luzu robi różnicę.
Kuba_92 2026-06-18 14:34
Miałam podobnie przy szerokiej gumie w luźnym tunelu, zwłaszcza po praniu materiał trochę pracował i guma zaczynała żyć własnym życiem. Pomogło mi złapanie gumy w szwach bocznych i środku tyłu kilkoma pionowymi przeszyciami, a tunel zrobiłabym tylko minimalnie wyższy od gumy.