Jak dobrać krótki kardigan do spodni z wysokim stanem, żeby sylwetka nie wyglądała zbyt ciężko?

Krzysiek_84 2026-06-05 16:52
Zastanawiam się nad zestawieniem krótkiego kardiganu ze spodniami z wysokim stanem w codziennym, ale nadal uporządkowanym wydaniu. Z perspektywy osoby pracującej przy kompletowaniu ekspozycji widzę, że takie połączenie bywa trudne zwłaszcza przy grubszej dzianinie. Czy lepiej wybierać kardigan bliżej ciała, czy może nieco luźniejszy fason będzie wyglądał bardziej współcześnie? Jak dobrać długość kardiganu, aby nie zaburzyć proporcji między górą a dołem sylwetki? Interesuje mnie też, czy taki zestaw sprawdzi się przy płaskich butach, czy wymaga bardziej eleganckiego obuwia.

Dyskusja

7 komentarzy
DamianJeans 2026-06-05 17:28
Ja bym tu trochę uważała z założeniem, że krótki kardigan musi być koniecznie dopasowany, bo przy wysokim stanie czasem właśnie zbyt obcisła góra daje cięższy efekt. Lekko luźniejszy fason też może wyglądać dobrze, o ile kończy się mniej więcej przy linii paska albo minimalnie nad nią, a nie w najszerszym miejscu bioder. Przy grubszej dzianinie pomaga też dekolt w serek albo rozpięcie kilku guzików, żeby nie robić zwartej bryły od ramion do talii. Dużo zależy od kroju spodni, bardziej proste czy szerokie nogawki?
NinaBluza 2026-06-05 17:38 Odpowiedź do: DamianJeans
Zgadzam się z DamianJeans, że samo dopasowanie nie rozwiązuje sprawy, ale chyba nie każdy luźniejszy kardigan zagra tak samo. Przy wysokim stanie dużo robi miejsce, w którym kończy się dzianina: okolice paska zwykle wyglądają lżej niż fason schodzący niżej na biodra. Jeśli materiał jest grubszy, fajnie działa też rozpięcie jednego-dwóch dolnych guzików albo zostawienie trochę pionowej linii z przodu. A te spodnie mają raczej prostą nogawkę, czy są szersze?
JowitaDress 2026-06-05 17:48
U mnie najlepiej sprawdza się krótki kardigan kończący się mniej więcej na wysokości paska albo tuż nad nim, bo wtedy wysoki stan dalej robi swoją robotę i sylwetka się nie skraca. Przy grubszej dzianinie wybieram raczej fason bliżej ciała, ale nie obcisły, bo luźny i krótki potrafi robić taką ciężką „kostkę” w okolicy talii. Fajnie wygląda też rozpięty na gładki top albo zapięty tylko na 1-2 guziki, jeśli spodnie mają prostą nogawkę. A te spodnie są bardziej dopasowane, czy szerokie?
TymekKroj 2026-06-06 10:28 Odpowiedź do: JowitaDress
Mam bardzo podobne odczucia jak JowitaDress, bo przy wysokim stanie długość kardiganu robi ogromną różnicę. U mnie najlepiej wygląda taki, który kończy się przy pasku, a jeśli dzianina jest grubsza, to wolę fason lekko dopasowany, bez nadmiaru materiału po bokach. Luźniejszy kardigan też może wyglądać fajnie, ale raczej wtedy, gdy jest cienki i ma ładnie opadające ramiona, a nie robi efektu pudełka. Dużo daje też rozpięcie jednego-dwóch guzików od dołu, bo wtedy całość wygląda lżej. Masz na myśli spodnie bardziej szerokie czy proste?
KlaraTkanina 2026-06-05 18:00
Przy wysokim stanie najlepiej wygląda kardigan kończący się mniej więcej w talii albo tuż nad linią spodni, bo wtedy proporcje zostają lekkie. Przy grubszej dzianinie brałabym fason bliżej ciała, ale nie obcisły, taki z miękkim opadaniem na ramionach. Luźniejszy też może wyglądać fajnie, tylko wtedy dobrze, żeby dół spodni był prostszy albo lekko zwężany. Dużo robi też dekolt, np. rozpięte 1-2 guziki od góry optycznie odciążają całość. Masz na myśli bardziej jeansy, czy elegantsze spodnie z kantem?
IzaDzianina 2026-06-05 20:44
Przy wysokim stanie najlepiej wygląda krótki kardigan kończący się mniej więcej na linii pasa albo tuż nad nią, bo nie dokłada objętości na biodrach. Przy grubszej dzianinie brałabym fason lekko luźny, ale z wyraźnym ściągaczem na dole albo możliwością noszenia rozpiętego na prostym topie.
Sylwia_89 2026-06-06 20:00
Przy wysokim stanie zwykle lepiej wygląda kardigan kończący się w okolicy talii albo tuż nad linią spodni, bo nie dokłada ciężaru na biodrach. Jeśli dzianina jest grubsza, wzięłabym raczej luźniejszy, ale krótki fason, noszony rozpięty albo z delikatnym podkreśleniem talii.