Dlaczego plisa dekoltu w bluzie z dzianiny odstaje i marszczy się po przyszyciu?

FasonLukasz 2026-06-01 11:33
Szyję prototyp bluzy damskiej z dzianiny dresowej 280 g/m2 w małej domowej pracowni, na razie w ramach działalności nierejestrowanej. To ma być model testowy do krótkiej serii dla znajomych, więc zależy mi, żeby wyłapać błąd przed kupieniem większej ilości materiału za około 600 zł. Problem pojawia się przy plisie dekoltu, bo po przyszyciu nie układa się płasko, tylko lekko odstaje od szyi i marszczy materiał na przodzie. Sama bluza na ramionach i pod pachami wygląda dobrze, więc nie wiem, czy winny jest wykrój, długość plisy, rozciąganie dzianiny podczas szycia czy jeszcze coś innego. Próbowałem na dwóch kawałkach tej samej dzianiny i efekt jest podobny, chociaż przy fastrygowaniu wszystko wydawało się równe. Najbardziej widać to po założeniu bluzy na sylwetkę, bo dekolt robi się jakby zbyt luźny i nie trzyma kształtu. Czy ktoś miał taki problem przy odszywaniu dekoltu plisą w bluzie z dzianiny i wie, od czego najczęściej zaczyna się taka wada?

Dyskusja

4 komentarzy
LauraPrint 2026-06-01 13:15
Najczęściej plisa odstaje, gdy jest za długa względem obwodu dekoltu albo dzianina została rozciągnięta przy szyciu, więc spróbowałabym skrócić plisę i wszyć ją z lekkim, równym naciągiem, a potem dobrze zaprasować parą. Jaką długość plisy przyjęłaś w stosunku do obwodu dekoltu?
MichalinaStyl 2026-06-01 13:21
To nie musi być błąd samej dzianiny, tylko raczej proporcji plisy do obwodu dekoltu albo rozciągnięcia dekoltu w trakcie szycia. Przy dresówce 280 g/m2 plisa często odstaje, jeśli jest za długa, za szeroka albo wszyta bez równomiernego lekkiego naciągu. Sprawdziłabym też, czy dekolt nie rozciągnął się przy przymiarce, krojeniu albo overlocku, bo wtedy nawet dobrze dobrana plisa zacznie falować. Z jakiego materiału robisz plisę: z tej samej dresówki czy ze ściągacza?
NinaBluza 2026-06-01 17:08 Odpowiedź do: MichalinaStyl
Też bym szła tym tropem, bo przy takiej dresówce nawet mała różnica w długości plisy potrafi zrobić falę albo odstający dekolt. Sprawdzałaś na próbce krótszą plisę, np. o kilka procent mniej niż obwód dekoltu?
Ola_91 2026-06-15 07:48
U mnie przy dresówce taki efekt prawie zawsze wychodził z tego, że plisa była minimalnie za długa albo za mało naciągnięta przy wszywaniu. Na płasko wyglądało dobrze, a po założeniu dekolt od razu zaczynał odstawać i robiły się takie drobne fale. Dużo zmienia też kierunek krojenia plisy, bo jak nie idzie po największej rozciągliwości, to potrafi się dziwnie zachowywać. Przy 280 g/m2 czasem sama grubość robi swoje, szczególnie jeśli plisa jest dość szeroka i szew robi się sztywny. Ja bym spruła ten kawałek i spróbowała na próbce z krótszą plisą, np. o kilka procent, bo przy różnych dzianinach te proporcje naprawdę inaczej wychodzą. Pomagało mi też podzielić dekolt i plisę na ćwiartki, spiąć równo i naciągać tylko plisę, nie cały dekolt. Jeśli po prasowaniu z parą dalej odstaje, to raczej nie jest kwestia wykończenia, tylko długości albo elastyczności plisy. Kroiłaś plisę z tego samego dresu czy z osobnego ściągacza?