Dlaczego plisa dekoltu w bluzie z dzianiny odstaje i marszczy się po przyszyciu?
FasonLukasz
—
2026-06-01 11:33
Szyję prototyp bluzy damskiej z dzianiny dresowej 280 g/m2 w małej domowej pracowni, na razie w ramach działalności nierejestrowanej. To ma być model testowy do krótkiej serii dla znajomych, więc zależy mi, żeby wyłapać błąd przed kupieniem większej ilości materiału za około 600 zł. Problem pojawia się przy plisie dekoltu, bo po przyszyciu nie układa się płasko, tylko lekko odstaje od szyi i marszczy materiał na przodzie. Sama bluza na ramionach i pod pachami wygląda dobrze, więc nie wiem, czy winny jest wykrój, długość plisy, rozciąganie dzianiny podczas szycia czy jeszcze coś innego. Próbowałem na dwóch kawałkach tej samej dzianiny i efekt jest podobny, chociaż przy fastrygowaniu wszystko wydawało się równe. Najbardziej widać to po założeniu bluzy na sylwetkę, bo dekolt robi się jakby zbyt luźny i nie trzyma kształtu. Czy ktoś miał taki problem przy odszywaniu dekoltu plisą w bluzie z dzianiny i wie, od czego najczęściej zaczyna się taka wada?