ZosiaStyl
—
2026-05-31 18:44
U mnie podobne skręcanie mankietu wychodziło wtedy, gdy rękaw przy rozcięciu był minimalnie naciągnięty podczas wszywania albo jedna warstwa mankietu „uciekła” o 1-2 mm. Przy cienkiej bawełnie bardzo widać też, jeśli usztywnienie jest wprasowane pod lekkim skosem albo mankiet został wykrojony choć trochę nie po nitce. Sprawdziłabym jeszcze, czy szew rękawa dochodzi do mankietu pod tym samym kątem po obu stronach, bo czasem problem nie jest w samym mankiecie, tylko w końcówce rękawa. Czy ten skręcający się mankiet był wszywany jako pierwszy czy drugi?
PawelStreet
—
2026-05-31 18:49
A sprawdzałaś, czy rękaw przy rozcięciu nie został minimalnie naciągnięty podczas wszywania mankietu? Czy ten skręcający się mankiet ma usztywnienie wklejone dokładnie tak samo jak drugi?
MonikaStyl
—
2026-05-31 19:02
Odpowiedź do: PawelStreet
Paweł dobrze podpowiada, bo przy cienkiej bawełnie nawet lekkie rozciągnięcie krawędzi rozcięcia potrafi potem obrócić cały mankiet po zapięciu. Sprawdziłabym jeszcze, czy wkład nie złapał jednej warstwy pod minimalnym skosem i czy obwód mankietu po obu stronach jest identyczny po zaprasowaniu.
KlaraTkanina
—
2026-06-01 09:29
Odpowiedź do: MonikaStyl
MonikaStyl dobrze zwróciła uwagę na wkład, bo przy cienkiej bawełnie nawet minimalne przesunięcie potrafi zrobić różnicę dopiero po zapięciu mankietu. Ja bym jeszcze porównał długość obu krawędzi rozcięcia i sprawdził, czy rękaw nie został lekko naciągnięty przy wszywaniu, szczególnie po tej stronie, gdzie mankiet się obraca. Czasem na płasko wszystko wygląda poprawnie, a dopiero obwód nadgarstka pokazuje, że jedna strona pracuje pod innym kątem. Czy ten skręcony mankiet był wcześniej mocno zaprasowywany albo poprawiany po pruciu?
PatrykWear
—
2026-05-31 19:15
Odpowiedź do: PawelStreet
PawełStreet dobrze kieruje trop na rozcięcie, ale ja bym jeszcze nie zakładała od razu samego usztywnienia, bo przy cienkiej bawełnie nawet lekko przesunięta nitka prosta albo minimalnie nierówne wdanie rękawa w mankiet potrafi dać taki skręt dopiero po zapięciu. Czy po odprasowaniu i spięciu mankietu na ręce szew wszycia układa się równo dookoła nadgarstka?
ZuziaPrint
—
2026-06-01 07:56
U mnie taki skręcony mankiet zwykle wychodził wtedy, gdy przy cienkiej bawełnie jedna warstwa minimalnie się naciągnęła podczas wszywania albo wkład klejowy „ściągnął” tylko jedną stronę. Sprawdź też, czy rozcięcie rękawa nie jest odrobinę przesunięte względem środka mankietu, bo na płasko potrafi wyglądać dobrze, a po zapięciu od razu zaczyna ciągnąć. Czasem pomaga rozprucie kilku centymetrów przy problematycznym miejscu, ułożenie rękawa bez naprężenia i dopiero ponowne przyszycie mankietu. Czy ten mankiet skręca się w stronę szwu rękawa czy raczej w stronę rozcięcia?
Sylwia_89
—
2026-06-09 08:20
Może być lekko przekręcony rękaw przy wszywaniu albo mankiet złapał się minimalnie po skosie, a cienka bawełna od razu to pokazuje. Sprawdzałaś, czy rozcięcie rękawa wypada dokładnie w tym samym miejscu względem szwu co po drugiej stronie?