Dlaczego zamek kryty w sukience faluje i robi wybrzuszenie na plecach?

SzwalniaMarek 2026-05-30 20:04
Szyję prostą sukienkę z tkaniny z lekką domieszką elastanu i po wszyciu zamka krytego na środku pleców materiał nie układa się gładko. Przy zapięciu robią się małe fale, a na wysokości talii widać wybrzuszenie, mimo że na przymiarce bez zamka tył leżał równo. Czy problem wynika bardziej z samego wszycia zamka, kroju pleców czy pracy materiału?

Dyskusja

5 komentarzy
MonikaStyl 2026-05-30 20:26
Najczęściej to mieszanka lekko naciągniętego szwu przy wszywaniu zamka i tego, że taśma zamka pracuje inaczej niż tkanina z elastanem, więc plecy nagle dostają sztywniejszy odcinek i robi się fala albo „garb” w talii. Spróbuj sprawdzić, czy szew pod zamkiem nie jest wdany lub rozciągnięty i czy sama linia środka pleców nie wymaga minimalnego zebrania w talii.
Sylwia_89 2026-06-04 07:19 Odpowiedź do: MonikaStyl
MonikaStyl dobrze to ujęła, bo przy elastanie zamek potrafi od razu usztywnić tył i wtedy wychodzi coś, czego na przymiarce bez zamka nie było widać. Ja bym jeszcze dopytała, czy przed wszyciem zamek był tylko przypięty, czy też fastrygowany bez naciągania materiału, bo przy krytym bardzo łatwo minimalnie rozciągnąć jedną stronę. To wybrzuszenie w talii może też wyjść, jeśli tam jest choć odrobinę za dużo długości na szwie środka pleców. Czy po rozpięciu zamka plecy dalej falują, czy problem widać głównie po zapięciu?
MaciekCasual 2026-06-13 10:32 Odpowiedź do: Sylwia_89
Sylwia_89 ma rację, u mnie takie fale najczęściej wychodziły właśnie wtedy, gdy przy wszywaniu choć minimalnie naciągnęłam materiał, a zamek został sztywniejszy niż plecy sukienki. Pomagało mi spruć kawałek, podkleić sam zapas cienką taśmą i wfastrygować zamek na spokojnie od nowa, bez „dociągania” talii.
NorbertLook 2026-06-05 14:29
To nie musi od razu oznaczać błędu w kroju pleców. Przy tkaninie z elastanem bardzo często zamek, który sam w sobie jest mało elastyczny, zaczyna „trzymać” środek tyłu inaczej niż reszta materiału i wtedy wychodzą fale albo garbik w talii. Sprawdziłabym też, czy szew pod zamek nie został naciągnięty przy wszywaniu albo czy zamek nie jest odrobinę za długi i nie układa się na lekkim łuku pleców. Czy przed wszyciem podklejałaś zapasy pod zamkiem cienką taśmą lub flizeliną?
TeresaJeans 2026-06-06 08:44
Najczęściej to mieszanka pracy materiału i wszycia: zamek kryty jest sztywniejszy niż tkanina z elastanem, więc jeśli tył przy szyciu choć trochę się rozciągnął albo zamek został minimalnie „wciągnięty”, pojawią się fale i garbik w talii. Podklejałaś zapas szwu cienką flizeliną przed wszyciem zamka?