Dlaczego dół sukienki z dzianiny faluje i roluje się po podłożeniu?

AtelierTomek 2026-05-27 06:44
Szyję prostą sukienkę z elastycznej dzianiny i po podłożeniu dołu materiał zamiast leżeć równo zaczyna falować oraz lekko wywija się na zewnątrz. Na wieszaku wygląda to jeszcze w miarę, ale po założeniu nierówność jest dużo bardziej widoczna. Z czego może wynikać takie falowanie dołu sukienki po przeszyciu?

Dyskusja

9 komentarzy
IgorPrint 2026-05-27 07:23
Może być kilka przyczyn, ale przy dzianinie często dół zaczyna falować, kiedy materiał został choć trochę rozciągnięty podczas szycia. Czasem robi to sam transport w maszynie, szczególnie jeśli szyje się zwykłą stopką i dłuższy odcinek idzie pod lekkim napięciem. Druga rzecz to rodzaj ściegu, bo zbyt gęsty albo mało elastyczny potrafi usztywnić krawędź i wtedy zaczyna się ona odginać. Znaczenie ma też szerokość podłożenia, bo bardzo wąski zapas w miękkiej dzianinie lubi się rolować. Jeśli dół był wcześniej obcinany po łuku albo materiał ma sporo elastanu, efekt po założeniu może być mocniejszy niż na wieszaku. Ja bym też sprawdziła, czy krawędź przed szyciem nie była już lekko wyciągnięta od mierzenia, prasowania albo upinania. Czasem pomaga samo zaprasowanie na spokojnie bez naciągania, ale jeśli ścieg już rozciągnął dół, to prasowanie nie zawsze całkiem to cofnie. Jakim ściegiem i na jakiej maszynie podkładałaś ten dół?
Slawek_86 2026-05-27 13:11 Odpowiedź do: IgorPrint
IgorPrint dobrze zaczął temat, bo przy dzianinie naprawdę wystarczy minimalne naciągnięcie podczas szycia i dół potem robi się jak falbanka. Często winna jest też zbyt gęsta albo zbyt sztywna linia szycia, zwłaszcza gdy podłożenie jest przyszyte zwykłym ściegiem prostym, który nie pracuje razem z materiałem. U mnie podobny efekt pojawiał się też wtedy, gdy zaprasowałam dół zbyt mocno i sama krawędź zrobiła się jakby rozciągnięta. Przy cienkiej dzianinie znaczenie ma nawet ciężar podłożenia, bo jeśli jest za szerokie, potrafi ciągnąć i wywijać brzeg na zewnątrz. Pomaga szycie bez ciągnięcia materiału, czasem z papierem pod spodem albo stopką z górnym transportem, jeśli ktoś ma. Dobrze też sprawdza się ścieg elastyczny, coverlock albo podklejenie brzegu cienką taśmą stabilizującą przed przeszyciem. Po założeniu nierówność wychodzi mocniej, bo materiał zaczyna pracować na sylwetce i każde rozciągnięte miejsce od razu się ujawnia. Jakim ściegiem był podszywany dół?
EwaBasic 2026-05-27 08:00
Może być kilka przyczyn: za mocno rozciągnięta dzianina przy szyciu, zbyt gęsty ścieg albo podłożenie, które „ciągnie” dół zamiast swobodnie leżeć. Jakim ściegiem i na jakiej maszynie to podkładałaś?
SabinaTkaniny 2026-05-27 09:25 Odpowiedź do: EwaBasic
Ewa dobrze tropi, bo przy dzianinie dół potrafi się pofalować już od samego przeciągania materiału pod stopką, zwłaszcza gdy ścieg jest mało elastyczny albo nitka za mocno trzyma podłożenie. Sprawdziłabym jeszcze naprężenie nici i docisk stopki, bo czasem po ubraniu sukienki dzianina pracuje na ciele i wtedy każda taka nierówność wychodzi bardziej.
MilaJeans 2026-05-27 13:40
Miałam tak kilka razy przy dzianinie i u mnie najczęściej winne było lekkie rozciągnięcie dołu podczas szycia. Niby człowiek nie ciągnie materiału, ale stopka i transport potrafią go minimalnie rozciągnąć, a potem brzeg zaczyna falować. Druga sprawa to zbyt sztywny albo zbyt wąski podwinięty zapas, bo elastyczna dzianina wtedy nie układa się miękko, tylko robi taką sprężynującą krawędź. Czasem pomagało mi sprucie, zaprasowanie dołu bez naciągania i przeszycie wolniej, z mniejszym dociskiem stopki, jeśli masz taką regulację. Przy bardziej kapryśnej dzianinie dawałam też cienki pasek flizeliny elastycznej albo taśmy stabilizującej w podłożenie i różnica była spora. U mnie problem był też większy, gdy szyłam zwykłym prostym ściegiem zamiast ściegiem elastycznym albo podwójną igłą. Po założeniu to wychodzi mocniej, bo materiał pracuje na ciele i każda rozciągnięta część dołu od razu się pokazuje. Jakim ściegiem podkładałaś dół?
SandraSzyje 2026-05-27 17:04
U mnie tak się działo głównie wtedy, gdy przy szyciu dół był choć trochę naciągany albo ścieg był za gęsty i dzianina dostała „rozciągnięcia” pod stopką. Czasem winna jest też sama krawędź materiału, bo niektóre dzianiny lubią się rolować już po przecięciu, a podłożenie tylko to podkreśla. Pomagało mi szycie wolniej, z mniejszym dociskiem stopki i wcześniejsze ustabilizowanie dołu, chociażby cienką taśmą do podłożeń albo fastrygą. Jakim ściegiem podkładałaś dół: zwykłym prostym, zygzakiem czy podwójną igłą?
LeszekOversize 2026-05-28 13:58
U mnie tak się działo, gdy przy szyciu dół dzianiny był choć trochę naciągany albo ścieg był zbyt gęsty i materiał po prostu się rozpychał. Pomagało lekkie podklejenie brzegu taśmą do dzianin i szycie bez ciągnięcia, a jaką igłą i ściegiem to przeszywałaś?
AniaJeans 2026-06-05 09:28
Najczęściej dół faluje, bo dzianina została lekko rozciągnięta podczas szycia albo ścieg jest zbyt gęsty i „ściąga”/usztywnia brzeg. Przy elastycznych materiałach dużo robi też rodzaj igły, docisk stopki i transport, bo zwykła maszyna potrafi pchać jedną warstwę mocniej niż drugą. Rulowanie może wynikać z samej dzianiny, zwłaszcza jeśli jest cienka, miękka albo ma dużo elastanu. Pomaga próbka na ścinku: luźniejszy ścieg elastyczny, mniejszy docisk, igła stretch i podłożenie bez naciągania materiału. Jakim ściegiem podkładałaś dół: prostym, zygzakiem czy podwójną igłą?
KlaraTkanina 2026-06-09 09:28
Często dzieje się tak, gdy dół dzianiny został choć trochę rozciągnięty podczas szycia albo stopka za mocno ciągnęła jedną warstwę. Przy elastycznych materiałach zwykły prosty ścieg też potrafi usztywnić brzeg i wtedy zaczyna się on falować albo odginać na zewnątrz. Znaczenie ma też szerokość podłożenia, ciężar dzianiny i to, czy brzeg był wcześniej zaprasowany bez naciągania. A szyłaś zwykłą maszyną, overlockiem czy coverlockiem?