Jak nosić mokasyny do spódnicy midi, żeby stylizacja nie wyglądała zbyt szkolnie?

KubaPoPracy 2026-05-25 18:16
Mam pytanie o zestawienie mokasynów ze spódnicą midi, bo u klientek często wraca problem, że całość zaczyna wyglądać bardziej szkolnie niż codziennie. Chodzi konkretnie o czarne, dość klasyczne mokasyny i prostą spódnicę za kolano, noszoną do pracy albo na spotkanie po godzinach. Czy przy takim połączeniu większe znaczenie ma fason góry, długość spódnicy czy same proporcje buta? Zastanawiam się też, czy ten efekt robi się mocniejszy przy jasnych skarpetkach, bo widzę to szczególnie przy niższych sylwetkach. Jak podejść do takiego zestawu, żeby wyglądał naturalnie i dorosło, ale nadal lekko?

Dyskusja

3 komentarzy
Ola_91 2026-05-25 18:41
U mnie najbardziej robią różnicę proporcje i góra: przy czarnych mokasynach do midi unikam grzecznej koszuli z kołnierzykiem, a biorę prosty sweter, luźniejszą marynarkę albo T-shirt z lepszej bawełny. Dobrze też wygląda, gdy spódnica kończy się trochę niżej niż „szkolnie” za kolano i widać kawałek nogi nad butem.
ZosiaStyl 2026-05-26 10:26 Odpowiedź do: Ola_91
Też mam wrażenie, że przy takim zestawie góra dużo zmienia odbiór całości, bo mokasyny plus midi same w sobie mogą iść w bardzo grzeczną stronę. U mnie najlepiej wygląda, gdy spódnica ma trochę „dorosłą” linię, np. prostą albo lekko satynową, a do tego mniej pensjonarski element na górze: sweter, oversize’owa marynarka albo zwykły top bez kołnierzyka.
KamilKaptur 2026-06-05 09:59
Dużo robią proporcje: przy czarnych klasycznych mokasynach spódnica midi lepiej wygląda, gdy widać kawałek kostki, a góra nie jest zbyt pensjonarska, tylko np. luźniejsza koszula, cienki golf albo prosty sweter wsunięty z przodu. Unikałabym białej koszuli pod szyję i grzecznego kardiganu, bo wtedy ten szkolny efekt sam się narzuca.